A salva viaţa unui om este un lucru dificl, însă la fel de complicat este şi de a menţine pacientul în viaţă şi a-l reabilita după operaţie – fapt cu care se pot mândri medicii din IMSP Spitalul Clinic Republican. Datorită profesionalismului, doctorii din SCR zilnic luptă pentru supravieţuirea bolnavilor şi câştigă această „bătălie”.
Pe lângă experienţa medicilor, un rol important în lupta pentru viaţă îl are utilajul medical. Spitalul Clinic Republican este dotat cu instrumente moderne, care permit tratarea şi restabilirea persoanelor operate. Unul din astfel de aparate utilizate cu succes în SCR este balonul de contrapulsaţie. Din instituţiile medicale publice doar SCR dispune de astfel de utilaj. Recent cu ajutorul acestuia a fost salvată o pacientă de 66 de ani, ce avea patologie cardiacă severă, decompensată, cu riscuri majore pentrut intervenţie chirurgicală, dar cu indicaţii vitale pentru aceasta.
Balonul de contrapulsaţie este un dispozitiv tip cateter care se foloseste la asistarea circulaţiei postoperator până la revenirea la normal a funcţiei inimii. Acesta îmbunătăţeşte hemodinamica pacientului, dă posibiliatea micşorării dozelor preparatelor medicamentoase, îmbunătăţeşte oxigenarea miocardului, iar aportul de oxigen spre miocard creşte. Aparatul se introduce transcutanat prin artera femurală până în aorta descendentă, umflarea şi dezumflarea lui fiind sincronizată cu ciclul cardiac de către un sistem coputerizat încorporat.
Potrivit şefului Secţiei reanimare chirurgie cardiovasculară, Vladislav Maevschi, balonul de contrapulsaţie se utilizează „la pacienţii cu insuficienţă cardiacă, care nu răspund la terapia medicamentoasă, adica pacienţii în şoc cardiogen, inima cărora nu se isprăveşte să asigure debitul adecvat, iar hemodinamica este instabilă”. Pentru a pune în funcţiune aparatul, este nevoie de o echipă de doctori, care să conlucreze între ei. Cardiochirurgul Sergiu Barnaciuc la fel a participat la procedura de conectare a acestuia. „Pentru fiecare pacient balonul se alege individual în dependenţă de masa şi lungimea corpului persoanei. Utilizarea aparatului în acest caz a fost una vitală, fără această procedura am fi pierdut pacientul”, a menţionat medicul.
Medicul a mai menţionat că bolnava a fost conectată la aparat timp de patru zile, după care a fost sevrată de balon, hemodinamica fiind deja relativ stabilă. Deocamdată starea femeiei este însă gravă, întrucât aceasta are insuficienţă renală cronică şi insuficienţă hepatică. Medicii o supraveghează încontinuu.
Pentru prima dată balonul de contrapulsaţie a fost utilizat în Spitalul Clinic Republican doi ani în urmă. În total acesta a fost conectat la şase pacienţi, iar rezultatele conectării sunt similare cu cele din spitalele de peste hotare. SCR dispune de două astfel de utilaje medicale.