Băuturile fierbinți pot crește riscul de cancer esofagian

08.10.19

Studiul din anul 2019, publicat de International Journal of Cancer, susține că băuturile fierbinți pot crește riscul de cancer esofagian.

Cercetătorii au numit băuturile precum „foarte calde” în cazul temperaturii de peste 60 ° C și „calde” pentru temperaturile sub 60 ° C. La finalul studiului, s-a costatat că în cazul consumului a 700 ml de ceai „foarte cald” pe zi a crescut șansele de cancer esofagian cu 90%, comparativ cu aceeași cantitate zilnică de ceai rece sau călduț.

„Multe persoane se bucură să bea ceai, cafea sau alte băuturi calde. Cu toate acestea, conform raportului nostru, este recomandabil să așteptați până când băuturile se răcesc”, relatează Doctorul Farhad Islami.

Mai frecvent sunt supuse riscul apariției cancerului esofagian:

  • persoanele de sex masculin;
  • cei cu vârsta peste 55 ani;
  • persoanele care au o dietă bogată în carne procesată, însă săracă în fructe și legume.