Chirurgii au instalat cu succes al 5-lea flow diverter

15.11.21

Chirurgii endovasculari ai IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” în frunte cu medicii Sorin Barat și Ștefan Manica au instalat cu succes un flow diverter (dispozitiv de deviere de flux), astfel înlăturând un anevrism gigant intracerebral și salvând viața pacientului. Este vorba despre o femeie de 58 de ani, care de mai mult timp suferea de probleme oftalmologice. Doar după ce a efectuat o scanare Rezonanță Magnetica Nucleară în cadrul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” i-a fost depistată cauza problemei menționate.

Pacienta a fost operată în cadrul Cabinetului de cardiologie intervențională. Acesteia i s-a implantat dispozitivul de deviere de flux, prin excluderea anevrismului. Femeia a fost externată în stare satisfăcătoare a doua zi după intervenție. Menționez că, ictusul hemoragic provocat de anevrismele cerebrale complicate cu hemoragie este una din cauzele majore de dizabilitate și deces, iar metoda descrisă soluționează problema anevrismelor cerebrale minimal invaziv fără necesitatea unei intervenții majore pe creier”, a explicat chirurgul endovascular, Sorin Barat. 

A fost aplicată anestezie generală combinată, intravenoasă cu cea inhalatorie. Pacienta a fost la respirație mecanică, intubare, conectată la ventilație artificială a plămânilor. Hemodinamica respiratorie a fost monitorizată, dirijată. Operația a decurs fără incidente” a adăugat medicul anesteziolog, Andrei Ciocîrlan. 

Aceasta a fost a cincea implantare de flow diverter în cadrul instituției. Prima, fiind în premieră, a fost la fel efectuată de către medicii IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” în data de 17 iulie, 2020.