Chirurgii SCR la Simpozionul Sergiu Duca

22.12.23

O experiență fructuoasă pentru colaboratorii Clinicii de Chirurgie nr. 4, IMSP Spitalul Clinic Republican ,,Timofei Moșneaga”. Aceștia au participat la cea de-a II ediție a Simpozionului Sergiu Duca. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 7-9 decembrie, cu suportul EFS (European Foregut Society) în Centrul Științifico-Practic Sergiu Duca a Universității de Medicină și Farmacie ,,Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, România.la Cluj-Napoca, România.

Simposiumul Sergiu Duca este un eveniment promovator al dezvoltării științifice și colaborării practice care își propune să propulseze comunitatea medicală către un viitor chirurgical mai puțin invaziv, recuperare mai rapidă și o îngrijire îmbunătățită a pacientului.

Chirurgii IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”, care au participat la acest eveniment științific sunt :

  • Natalia Șipitco, dr.șt.med, conf.univ., invitată în calitate de speaker și moderator de sesiune.
  • Doina Fosa, dr.șt.med., asist univ.
  • Alexandru Toma, șef secție chirurgie toracică a IMSP SCR ,,Timofei Moșneaga”.
  • Richarda Romanenco, medic chirurg, secția chirurgie toracică a IMSP SCR ,,Timofei Moșneaga”
  • Medici rezidenți : Nicanor Maidanschi, Serghei Rusilca, Ion Ungureanu, Grigorii Cornescu.
Participanții au avut parte de discuții interactive și ateliere practice (Work-shop-uri, training-uri în chirurgia laparoscopică a rezecțiilor gastrice) cu specialiști de talie internațională, precum :
  • Nadim Al Hajjar - Profesor Universitar; Medic primar chirurgie generala; Șef Secție Chirurgie II, Sef Catedra Chirurgie 3 UMF "Iuliu Hatieganu" Cluj Napoca.
  • Luigi Bonavina – Prof.univ, Facultatea de Medicină a Universității din Milano, șef departament chirurgie a TGI superior, Spitalul San Donato din Milan.
  • Moustafa Elshafei - Consultant superior și șef adjunct al Departamentului de chirurgie metabolică, Nordwest Frankfurt, Universitatea din Frankfurt, Germania.
  • Dimitrios Theodorou – Prof.univ. a Universității de medicină din Atena, Director al Programului Postuniversitar de Noi Tehnologii în Chirurgie Digestivă,  șef departament chirurgie a TGI superior.

În rezultatul participării echipei noastre la evenimentul internațional, a fost pusă baza noilor colaborări în domeniul chirurgical. Astfel, în toamna anului 2024, specialiștii cu renume mondial vor participa la o serie de conferințe organizate de IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”.