În aceste zile în Republica Moldova se află o echipă de medici din Germania, din Universitatea din Hanovra. Aceştia sunt profesori de talie mondială, cunoscuţi prin performanţele sale medicale deosebite. Ei au venit într-o vizită de lucru la IMSP Spitalul Clinic Republican pentru a-şi împărtăşi experienţa cu doctorii din ţara noastră. Împreună cu specialiştii de la SCR ei au efectuat câteva operaţii pe cord la copii şi au realizat un şir de investigaţii medicale.
Potrivit directorului instituţiei, Anatol Ciubotaru, care a fost iniţiatorul acestei colaborări, parteneriatul dat este important pentru sistemul medical din ţară, întrucât perfecţionarea cunoştinţelor teoretice şi practice ale doctorilor noştri vor permite plasarea medicinei din Moldova la un nivel mondial. Specialiştii de peste hotare au efectuat gratuit, în baza poliţei de asigurare medicală, patru operaţii copiilor cu vârsta mai mică de un an. Micuţii sufereau de malformaţii cardiace complexe. „Au fost puse la punct momente organizatorice. Echipa medicală ne-a ajutat să ne adaptăm protocoalelor internaţionale de realizare a acestor intervenţii” a subliniat şeful Secţiei chirurgia malformaţiilor cardiace congenitale, Liviu Maniuc.
La rândul său, profesorul, cardiochirurgul de copii din Germania, Alexander Horke a menţionat că în Moldova sunt toate pârghiile pentru a fi efectuate astfel de intervenţii: „Aveţi un echipament performant, aici nu lipseşte nimic pentru operaţiile calitative. Am operat cu doctorii din SCR. Sunt sigur că pe viitor aceştia vor face mult mai multe operaţii copiilor mici, unica de ce au nevoie e, asta este încrederea în forţele proprii. Personalul este foarte calificat”.
Totodată, profesorul, cardiologul Fillip Beerbaum a efectuat investigaţii medicale copiilor moldoveni, care anterior au fost operaţi în Germania. Doctorul a menţionat că starea lor este satisfăcătoare, iar micuţii vor duce un mod de viaţă obişnuit. „Avem pacienţii noştri în Moldova. Ei sunt puţini, dar îi monitorizăm mereu. Acum am venit să controlez starea lor de sănătate şi în acelaşi timp să colaborăm cu doctorii din SCR”.
Aceasta nu este prima vizită a medicilor din Universitatea din Hanovra în Moldova. Între cele două ţări a fost stabilit un parteneriat de colaborare şi schimb de exeprienţă medicală încă din anul 2001. Pe parcursul acestei perioade, specialiştii din ţara noastră au făcut stagieri şi intervenţii chirurgicale în Hanovra.