Conferinţă naţională privind protocolul clinic standardizat de organizare, funcționare și practică din cadrul secțiilor de TI

28.10.16

Securitatea pacientului aflat în stare critică și internat în Secția Terapie Intensivă, protocolul standardizat de organizare, funcționare și practică în cadrul acestei secții, principiile moderne de asistență și monitorizare respiratorie, riscurile și erorile care pot fi făcute – toate acestea au fost discutate astăzi în cadrul unei conferinţe naţionale desfăşurate la IMSP Spitalul Clinic Republican.

Conferinţa cu titlul “Comentarii asupra Protocolului clinic standardizat de organizare, funcționare și practică din cadrul secțiilor de Terapie Intensivă” a întrunit aproximativ 200 de medici din ţară: șefi ai spitalelor raionale și private, cei ai Secției Terapie Intensivă, medici rezidenți și colaboratori ai secțiilor de anestezie și reanimatologie. La eveniment a participat şi ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan. Ea a subliniat importanţa acestei secţii în restabilirea sănătăţii pacientului operat şi a menţionat că va susţine iniţiativile doctorilor pentru a crea condiţii necesare activităţii Terapiei Intensive.

În cadrul conferinţei, medicii au ţinut discursuri la temă şi au specificat că este necesară elaborarea unui Protocol clinic standardizat de organizare, funcționare și practică din cadrul secțiilor de TI. Aceasta ar asigura un mai bun acces la terapie intensivă a pacienţilor. Prof. univ., doctorul Victor Cojocaru a specificat că dotarea spitalelor cu un utilaj modern, cu medicamentele necesare şi medici competenţi vor mări şansele restabilirii bolnavului după operaţie.

În acest context, directorul IMSP SCR, prof., dr Anatol Ciubotaru a subliniat că instituţia are utilajul medical necesar şi de ultimă generaţie. Iar şeful Departamentului Reanimare şi Terapie Intensiva, Alexandru Botizatu şi şeful Secţiei anesteziologie, Virgiliu Guţan au prezentat oaspeţilor aparatele de ventilaţie mecanică din cadrul Spitalului Clinic Republican.

În 2015, aproximativ 22 de mii de pacienți, dintre care peste cinci mii de copii au beneficiat de asistență reanimatologică. Cei mai mulți pacienți, aproximativ 12 mii sau 54%, au fost tratați în cadrul a trei instituții republicane: Spitalul Clinic Republican, Institutul Mamei și Copilului și Institutul de Medicină Urgentă.