Cum s-a desfășurat Ziua Mondială a Diabetului la SCR

21.11.23

În perioada 14-20 noiembrie, în contextul Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat la IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” au fost petrecute un șir de conferințe și instruiri pe această tematică. Medicii endocrinologi au susținut două conferințe: pentru farmaciștii comunitari și respectiv pentru asistenții medicali din instituție.

Conferința ”Cunoști risul – eviți consecințele” a întrunit peste 200 de asistenți medicali din SCR ”Timofei Moșneaga”. După prezentările susținute de medicii endocrinologi Vera Morari și Feodora Terenti, nursele au participat la un concurs interactiv, în care au putut aplica cunoștințele despre diabetul zaharat.

La conferința științifică „Rolul farmacistului comunitar în asistența farmaceutică specializată a persoanei cu diabet zaharat” doctorii SCR au vorbit despre riscul bolii și posibilitatea implicării farmaciștilor în promovarea informațiilor despre diabet, pentru a crește gradul de conștientizare a populației.

Totodată, în secția de Endocrinologie a spitalului, au fost organizate șase instruiri pentru pacienții cu diabet zaharat, dar și cei non-diabetici, care au dorit să cunoască cum pot să prevină apariția bolii. Au fost discutate temele precum:

  • Diabetul zaharat: cunoști riscul, cunoști soluția. Modul sănătos de viață.  
  • Complicațiile diabetului zaharat – putem să le prevenim? Control glicemic, terapia dislipidemiei, terapia hipotensivă.
  • Tratamentul diabetului zaharat. Reguli de administrare a insulinei. 

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății:

  • 1 din 10 persoane suferă de diabet (537 mln).
  • 1 din 2 persoane nu cunoaște că are diabet (240mln).
  • 1 din 6 sarcini de la femei cu hiperglicemie (21mln).

Pe parcursul întregii săptămâni, IMSP SCR "Timofei Moșneaga" a fost un centru de informare și încurajare pentru cei afectați de diabet zaharat, oferind resurse și sprijin emoțional în lupta împotriva acestei boli. Evenimentele au avut ca obiectiv nu doar transmiterea de informații, ci și consolidarea comunității în fața acestei provocări de sănătate publică.

Prezentarea o puteți descărca AICI. 

MAI MULTE FOTOGRAFII - AICI.