De sărbători – ACASĂ

20.12.23

Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga” găzduiește o expoziție inedită de tablouri intitulată ACASĂ. Lucrările reprezintă o călătorie vizuală prin diverse regiuni ale țării, ilustrând pe pânză case pitorești și obiecte tradiționale care aduc aminte de spiritul autentic al locurilor de baștină. Tablourile sunt realizate de talentata pictoriță Inga Edu, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și România.

”Sărbătorile de iarnă de obicei sunt întâlnite acasă, în sânul familiei. Doctorii și asistenții medicali sunt nevoiți să stea aici, în spital zi și noapte pentru a ne trata, în pofida faptului că sunt sărbători. Prin aceste lucrări am dorit să-i fac să se simtă acasă. Am ilustrat nordul Moldovei, renumitele porți din Butuceni, Orhei, poarta casei fratelui meu din satul Sofia, gutuile pe un prosop brodat de bunica, Chișinăul primăvara și toamna și rădăcinile pe care se ține capitala – părinții noștri din sat. Medicii ne tratează corpul, eu am vrut să le tratez sufletele prin artă” a povestit Inga Edu.

Expoziția a fost admirată de personalul spitalului, pacienți și vizitatori. Evenimentul a fost organizat de Comitetul Sindical al SCR și administrația instituției.

Prin astfel de inițiative, Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga” recunoaște importanța confortului psihologic al angajaților săi. Aceste momente de respiro artistic se dovedesc a fi esențiale pentru starea de bine a celor implicați în sistemul medical și demonstrează că arta poate aduce alinare sufletească.  

Expoziția va fi deschisă pănă în data de 14 ianuarie 2024.