Donează sânge, susține ritmul vieții pe pământ!

14.06.21

Anual pe data de 14 iunie este marcată Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Scopul acestei zile este de a crește gradul de conștientizare globală cu privire la necesitatea de sânge și produse sanguine sigure pentru tratamentul hemotransfuzional. Donarea de sânge voluntară și neremunerată are o importanță majoră pentru siguranța națională a fiecărui stat.

Pentru a oferi acces la sânge sigur pentru toți cei care au nevoie, toate țările trebuie să dispună de un număr de donatori de sânge voluntari, care donează sânge în mod sistematic. În timpul pandemiei COVID-19, în ciuda mobilității limitate și a altor provocări, donatorii de sânge în multe țări au continuat să doneze sânge și plasmă pentru pacienții care au nevoie de transfuzie. Acest efort extraordinar în timpul unei crize fără precedent evidențiază rolul esențial al donatorilor de sânge voluntari  și sistematici în asigurarea unui număr suficient de produse sanguine, inclusiv și în stări de urgență.

Anul acesta sloganul Zilei Mondiale a Donatorului de sânge este ” Donează sânge, susține ritmul vieții pe pământ”. Mesajul evidențiază rolul major al donatorului de sânge în salvarea vieților și îmbunătățirea sănătății populației pentru a menține pulsul vieții pe pământ.

Necesitățile terapiei hemotransfuzionale în Republica Moldova sunt acoperite anual prin aplicarea tehnologiilor moderne de colectare a sângelui și componentelor sanguine, aceasta se asigură prin 65 de mii de donatori de sânge/componente sanguine. 98 la sută din totalul de donări a anului 2020 au constituit donări voluntare.

Un accent special al campaniei din acest an este rolul tinerilor în autoasigurarea țărilor cu produse sanguine. Tinerii formează un sector mare al populației din multe societăți și sunt, în general, plini de entuziasm, altruism și creativitate.

Donarea de sânge este un act de solidaritate în salvare. Sângele și produsele sanguine sunt un element esențial al fiecărui sistem de sănătate. Participarea și interesul partenerilor în susținerea campaniei sunt binevenite la toate nivelurile pentru a face ca Ziua Mondială a Donatorului de sânge 2021 să aibă un succes global.

Nu fi indiferent! Donează voluntar sânge! Susține ritmul vieții!