Activitatea fizică este definită ca orice mișcare corporală produsă de mușchii scheletici care necesită utilizarea energiei. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, inactivitatea fizică a fost identificată drept al patrulea factor de risc principal pentru mortalitatea globală (6% din decese la nivel global).
„Orice distanță de alergat, chiar și o singură dată pe săptămână, este fi benefică organismului în comparație cu lipsa activității fizice, și duce la îmbunătățiri substanțiale ale sănătății și longevității populației.”, scriu autorii studiului realizat de British Journal of Sports Medicine. Cercetarea are la bază 14 studii anterioare, însumând mai mult de 230.000 de persoane cu vârstele cuprinse între 5 și 35 ani.
Beneficii semnificative au fost observate chiar și la persoanele care aleargă mai puțin de 50 de minute pe săptămână. Cu toate acestea, doctorii care au realizat studiul, încurajează pe toți să aibă o activitate de cel puțin 75 minute pe săptămână. Dr. Charlie Foster de la Universitatea Bristol, care prezidează Comitetul de Experți al Ofițerilor Medicali din Marea Britanie pentru activitatea fizică, a declarat: „Găsiți activitatea care vă place cel mai mult. Dacă nu vă place să alergați, puteți merge sau face alte activități fizice.”.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în fiecare an, din numărul total de decese, aproximativ 3.2 milioane de decese se raportează la persoanele care nu desfășoară o activitate fizică suficientă.