Fumatul este cauza principală a mortalității prin boala pulmonară obstructivă

22.11.18

          În Republica Moldova, în anul 2017 s-a înregistrat o creștere a mortalității populației prin bronșita cronică obstructivă de 20,0 cazuri la 100 mii populație, în comparație cu anul 2016, când erau înregistrate 19,4 cazuri la 100 mii locuitori. Fumatul se consideră factorul de risc cel mai frecvent întâlnit. 

          În fiecare an, la 21 noiembrie, specialiștii din domeniul sănătății și grupurile de pacienți din întreaga lume marchează Ziua mondială a Bolii Pulmonare Obstructive Cronice pentru a crește gradul de conștientizare și de îmbunătățire a situației în cazul pacienților, care suferă de BPOC. 

         Cea mai eficientă intervenție pentru pacienții cu BPOC este renunțarea la fumat, care poate reduce declinul funcției pulmonare, iar datorită resurselor dedicate renunțării la fumat și tratamentului dependenţei de tutun, pot fi obținute rate de succes pe termen lung de până la 25%.

         Vaccinul antigripal, administrat în perioadă pre-sezon poate reduce bolile grave, cum ar fi infecțiile căilor respiratorii inferioare, care necesită spitalizare și cazurile de deces la pacienții cu boli cronice, inclusiv cu BPOC. Vaccinul pneumococic este recomandat pacienților cu vârsta ≥ 65 de ani și persoanelor mai tinere cu BPOC, la care persistă alte maladii cronice ale inimii sau plămânilor.

          Menționăm că, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este o maladie respiratorie prevenibilă și tratabilă, care atacă bronhiile şi plămânii, care se manifestă prin simptome respiratorii persistente și de limitare a fluxului de aer, datorate anomaliilor căilor respiratorii și/sau alveolare, de obicei provocate de o expunere semnificativă la particule sau gaze nocive.