La mulți ani, dn Dr. Manolache!

12.06.24

În contextul Zilei Lucrătorului Medical și a Farmacistului, IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” vine cu fotoreportaje despre o zi din viața personalului medical. Primul nostru erou este domnul dr. Gheorghe Manolache, șeful Departamentului de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică, care sărbătorește astăzi, 12 iunie, frumoasa și nobila vârstă de 70 de ani.

Dr. Manolache, născut în satul Frumușica, raionul Cahul, și-a dedicat 47 de ani din viață domeniului medical, rămânând mereu fidel Spitalului Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”. Este un pilon al comunității medicale din Moldova, un profesionist desăvârșit, care a salvat sute de vieți, un chirurg iscusit și membru activ al mai multor asociații profesionale, inclusiv Asociația Chirurgilor din Moldova și Societatea Europeană de Chirurgie Cardiovasculară și Endovasculară.

Ziua lui dr. Manolache începe devreme, la ora 7:30, cu vizite în secțiile pe care le coordonează, evaluând volumul de muncă și complexitatea cazurilor. Urmează ședința cu șefii de departamente și administrația spitalului, unde se discută și rezolvă subiectele de pe ordinea de zi. De la teorie, se trece la practică. Împreună cu colegii urmează vizita în secțiile de Terapie Intensivă din SCR. Aici sunt evaluați toți pacienții și este stabilit tratamentul corespunzător, de comun cu șefii de secții și medicii.

Pe parcursul zilei, dr Manolache este în permanentă legătură cu colegii din spitalele raionale și din Chișinău, oferind consultanță și organizând transferuri pentru cazurile critice. Totodată, dn doctor consultă pacienții internați și continuă să opereze cele mai complexe cazuri, asigurându-se că fiecare bolnav primește cea mai bună îngrijire posibilă.

Dr. Manolache povestește că la sfârșitul fiecărei zile pleacă acasă cu mândria și satisfacția că a salvat vieți și a adus alinare celor suferinzi: ”Sunt mulțumit că am făcut ceva bun pentru pacienții noștri, pentru că datoria noastră profesională este să-i ajutăm. Cea mai mare bucurie și valoare a lucrului meu, este atunci când știu că pacientul se întoarce sănătos la familai sa. Am un confort profesional la serviciul meu. Să fii un doctor, este un dar de la Dumnezeu”.

Chiar și în afara programului, rămâne conectat la responsabilitățile sale, fiind mereu pregătit să răspundă la apeluri urgente sau să opereze pacientul. 

Familia este alinarea dlui Manolache. Este un bunic devotat și un soț recunoscător, bucurându-se de fiecare moment petrecut alături de cei dragi. Cel mai mult iubește să-și petreacă timpul cu cei doi nepoței ai săi, pe care îi adoră și îi îndrumă cu dragoste în viață. La fel, relaxarea și slăbiciunea dlui doctor sunt grădinăritul și pescuitul. Adoră odihna activă. Dacă la spital are grijă de pacienți, în afara acestuia – are grijă de plante și flori, pe care le crește ca pe niște copii.

Spune că nu are regrete în viață, se simte împlinit, își mulțumește soția pentru încurajare și ajutor, pentru ceea ce a ajuns să fie dlui acum. Dn Gheorghe Manolache vine și cu un sfat pentru tinerii, care abia urmează să îmbrățișeze profesia de medic: ”Ca să fii un medic bun, trebuie să lucrezi foarte mult asupra ta. Trebuie să ai empatie față de bolnavi, să le acorzi întotdeauna ajutorul la timp și să-ți asumi o responsabilitate majoră. În medicină trebuie să fii blând și să ai timp să comunici cu pacientul. Comunicarea înseamnă mai mult de 50% din diagnostic și tratament corect”.

Colectivul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” vă urează un sincer la mulți ani, dr. Gheorghe Manolache! Vă dorim sănătate, bucurii nenumărate și cât mai multe realizări pe plan profesional și personal. Sunteți un exemplu viu de excelență în medicină și un model de urmat pentru generațiile viitoare. Fie ca anii ce urmează să vă aducă și mai multe împliniri și să continuați să luminați viețile celor pe care îi tratați cu atâta dăruire și compasiune.

Mai multe foto - AICI