Igiena reprezintă un lucru important în viața cotidiană și în instituțiile sanitare. Spălarea mâinelor asigură protecția persoanei și a mediului său, prevenind transmiterea germenilor patogeni, care se află pe mâini, responsabili de o mare parte din infecțiile nozocomiale. În IMSP Spitalul Clinic Republican se respectă acest principiu şi periodic sunt desfăşurate conferinţe pentru personalul medical în scopul îmbunătăţirii cunoştinţelor igienei mâinilor. O astfel de conferinţă a avut loc şi săptămâna trecută şi a fost organizată pentru surorile medicale din instituţie.
Asistenta medicală şefă, Valentina Saghin a menţionat: „Aproximativ 80% din bolile intraspitaliceşti sunt cauzate de contactul direct cu mâinele. Practica mondială relevă că prelucrarea corectă a mâinilor se efectuează doar în 40% , acest fapt se explică prin lipsa deplină a cunoştinţelor și deprinderii privind tehnica corectă de prelucrare a mâinilor”.
Pentru o igienă eficientă şi corectă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a elaborat Reguli de aur în acest sens. Vicedirectorul medical, Ion Balica le-a specificat în timpul conferinţei:
- Igiena mâinilor trebuie efectuată exact în locul in care se oferă asistență medicală pacientului;
- În timpul actului de îngrijire medicală, există 5 momente-cheie când este esențial de efectuat igiena mânilor;
- Pentru igienizarea mâinilor, se preferă un antiseptic de frecare pe bază de alcool. De ce? Deoarece face e un procedeu posibil de facut în locul în care se oferă ingrijirea medicală, e rapid și bine tolerat;
- Mâinile trebuie spălate cu apă și săpun când sunt vizibil murdare;
- Este important ca igiena mânilor să fie efectuată după tehnica corectă, având o durată suficientă.
Totodată, asistenta şefă a explicat cele cinci momente importante când trebuie să fie spălate mâinele în procesul de lucrul medical. „Momentul 1 – spălați mâinile înainte de a intra în contact cu zona pacientului. Momentul 2 – spălați mânile înainte de a îndeplini proceduri aseptice. Momentul 3 – după expunerea la fluidele corpului. Momentul 4 – spălați mâinile dupa ce ați intract în contact cu pacientul și înainte de a părăsi zona pacientului. Momentul 5 – după atingerea obiectelor aflate în contact sau în vecinătatea pacientului”.
Un lucru important este ca personalul medical în timpul contactului cu pacienţii să nu poarte pe mâini bijuterii, inele, ceasuri. „Pielea de sub inele este mai colonizată decât zonele de piele fară inele. Purtarea acestora este factor de risc substanțial pentru portaj de bacili gram-negativi şi Staphylococcus aureus, iar concentrația acestora este corelata cu numarul de inele. La fel, nu se permite manichiura cu unghiile lungi, categoric nu sunt permise unghii artificiale”, a specificat şeful serviciului sanitar-epidemiologic, Marcela Chilianu.
Medicul epidemiolog a mai subliniat că în functie de nivelul de asepsie cerut de manevra ce urmează a fi efectuată, există câteva proceduri de spălare a mâinilor cu mențiunea că orice manevra (umezire, sapunire, clatire, frecare) se începe din zone curate și se termină cu cele murdare, degetele fiind orientate în sus.
După procedura de spălare, mâinele trebuie şterse cu prosop de unică folosinţă, eventual din hârtie; uscarea la aer cald nu este indicată în unitatea sanitară datorită efectului de agitare a particulelor de praf din aer şi de pe suprafeţe.
Astfel de conferinţe vor fi desfăşurate şi în continuare cu scopul de a preveni infecţiile nozocomiale şi a îmbunătăţi cunoştinţele personalului medical la acest subiect.