Operații cu dispozitive implantabile de înaltă performanță la SCR

19.12.22

Specialiștii IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” continuă să înregistreze succese remarcabile în domeniul medicinei. După ce în octombrie în cadrul instituției au fost realizate de către profesorul Milan Profant din Slovacia(asistat de medicii SCR) în premieră națională 3 intervenții chirurgicale fiind utilizate dispozitive implantabile de înaltă performanță cu transmitere osoasă (BoneBridge) și implant al urechii medii (Vibrant soundbrigde), recent chirurgii SCR au efectuat de sine stătător astfel de operații.

De această dată, paciente au fost două femei de 61 și respectiv 67 de ani, care sufereau de modificări moderat – severe asupra conductibilității osoase.

Atunci când transmisia aeriană a undelor sonore este exclusă, se stimulează transmiterea osoasă a acestora 

(BoneBridge). După o serie de perfecționări și pratică la Bratislava, am efectuat singuri, cu succes cele două operații, aici la IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”. Cu aceset două intervenții am încheiat programul ce ține de implantarea BoneBridge” – a menționat dr. hab., prof. Sergiu Vetricean, șeful Catedrei ORL a USMF ”Nicolae Testemițanu”. 

Profesorul Sergiu Vetricean a mai adăugat că până la finele anului curent urmează a fi realizate încă două operații cu utilizarea Vibrant soundbrigde (implant al urechii medii). Totodată, pentru anul 2023 sunt preconizate a câte 10 intervenții chirurgicale cu utilizarea BoneBridge și Vibrant soundbrigde. 

Fiind complet sub piele, implantele de acest gen nu lasă pacientul cu răni deschise. Procesorul audio purtat extern se așează confortabil pe cap, iar designul său simplificat facilitează ascunderea sub păr. Dar cel mai important este faptul că dispozitivele implantabile de înaltă performanță oferă o calitate excelentă a sunetului.