Povestea Galinei Cioban, asistenta medicală de la Punctul de vaccinare contra COVID-19

28.04.21

Ea este Galina Cioban. Asistenta medicală din IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” fotografiile căreia au apărut în rețelele de socializare, în ziare, pe site-uri de știri și la posturile de televiziune din țară. Asta deoarece anume ea, estea persoana pe umerii căreia a căzut cea mai mare responsabilitate: vaccinarea contra COVID – 19 pe teritoriul Republicii Moldova a primilor medici. Astăzi vă relatăm povestea din spatele fotografiilor. Vă prezentăm persoana, pe care au vazut-o toți și nu a cunoscut-o nimeni. 

Galina Cioban și-a început activitatea în IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” din 1991, în funcție de asistentă medicală, secția Reumatologie. Ulterior, aceasta s-a transferat în Secția Consultativ-Policlinică a spitalului, unde muncește până-n prezent. Aici, dumneaei activează ca asistentă medicală în cabinetul medicului alergolog al policlinicii. Deoarece a participat la mai multe campanii de imunizare, doamna Galina a fost aleasă și de această dată să participe la vaccinarea angajaților spitalului contra celui mai mare dușman din ultimul deceniu, noul tip de Coronavirus.

Dat fiind faptul că aveam deja experiență, am fost instruită privind administrarea noilor vaccinuri și am purces la treabă. Știam că voi avea emoții, dar abia când am ajuns în punctul de vaccinare le-am simțit cu adevărat. Chiar și acum, deja când a fost finisat rapelul cu Pfizer și suntem în procesul administrării dozei a două cu AstraZeneca – mai am emoții. Aceasta este o responsabilitate foarte mare. Dar eu îmi fac lucrul. Și o fac datorită dragostei și devotamentului față de spital și de profesia mea” a povestit Galina. 

Ea s-a îndrăgostit de această profesie fiind în anul II de studii la Școala medicală. Anume atunci a ales să devină asistentă medicală, din păcate în urma unei tragedii.

Atunci a murit tatăl meu. Era foarte tânăr. Am vrut să îl ajut, dar cu părere de rău, nu am reușit. El vrut să aibă sora lui medicală…așa și nu a avut-o. Dacă nu l-am putut ajuta pe tata, acum vreau să ajut și să salvez toată lumea”.

De multe ori asistentele medicale rămân în umbra istoriilor de succes, deși acestea cot la cot cu doctorii participă la salvarea pacienților. Galina își amintește cu lacrimi de bucurie de bolnavii, pe care i-a ajutat să se recupereze.

Noi realizăm un lucru foarte dificil. Să știți, că ne dedicăm totalmente medicinei. Pentru mine este important și unic fiecare pacient. Noi suntem pentru ei și mame, și surori, și prietene, și psihologi. Ei devin parte a sufletului nostru. Cu mulți mă întâlnesc apoi în stradă, iar ei mă recunosc și de fiecare dată spun ”mulțumesc” ”.

Astăzi și ea și-a administrat cea de-a două doză de vaccin contra COVID – 19 și spune că se simte în siguranță. Imediat ce a fost imunizată, Galina Cioban s-a echipat din nou și a continuat cu abnegație munca sa, purtând în suflet aceleași emoții calde față de fiecare coleg.