Prima zi de donare a sângelui

15.09.22

Astăzi, 15 septembrie la IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” s-a dat startul campaniei ”Comunitatea medicală – dăruiește sânge, dăruiește viață”. În prima zi s-au prezentat 155 de persoane, printre care personalul medical și non-medical din instituție, dar și alți voluntary care nu activează la SCR. În urma consultațiilor la specialiști, 22 de persoane au avut contraindicații pentru donarea de sânge, iar 133 au fost admiși. Totodată, potrivit datelor Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, 12 persoane s-au prezentat direct la Centru pentru a dona sânge pentru IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”.

Această campanie este foarte importantă pentru noi. Aduc mulțumire colegilor mei și Centrului Național de Transfuzie a Sângelui pentru o așa mobilizare. Instituția noastră este una din cele care consumă un volum mare de produse sanguine, dat fiind faptul că aici se tratează cei mai gravi pacienți din republică, de aceea și noi, colaboratorii spitalului dorim să fim parte din acest proces pentru a ajuta pacienții. Facem apel și către prietenii, rudele colegilor să doneze sânge pentru a putea salva o viață” a declarat directorul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”, Andrei UNCUȚA.

Cine dacă nu medicii sunt cei, care cel mai bine înțeleg însemnătatea sângelui în salvarea de vieți? Dorim ca produsele sanguine să ajungă cât mai operativ la pacienți. Ei trebuie să beneficieze de un volum suficient de asistență hemotransfuzională, fie în această instituție medicală, fie în oricare alt spital”, a adăugat șefa Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana CEBOTARI.

Printre cei care au donat astăzi sânge sunt persoane care o fac regulat, dar și cei care pentru prima dată au decis să doneze.

Eugenia PARABINA, felcer laborant CTS SCR: ”Am încercat să donez sânge în anul 2018, dar am avut contraindicații. Acum totul este bine și am decis să mai încerc o dată. Activez în Cabinetul de Transfuzie a sângelui la SCR și cunosc cât de important este sângele în cadrul unei intervenții chirurgicale. Atunci când medicii ne sună și cer produse sanguine pentru a salva un pacient pe masa de operație, facem tot posibilul pentru a-I ajuta. Îndemnăm toată populația să ne vină în suport”.

Ecaterina SCARLAT, medic anesteziolog reanimatolog: ”Este pentru prima dată când donez sânge. Acum îmi permite starea de sănătate să fac acest lucru. Donarea de sânge joacă un rol foarte important. Aceasta este salvarea vieții unui om”.

Lilian PĂDUREȚ, medic anesteziolog-reanimatolog, specialist principal în transplant SCR: Donez sânge din anul 2008. Acum este a opta oară. Prima data am donat sânge pentru a ajuta un coleg de grupă, ulterior pentru rude, prieteni. Fără sânge uneori pacienții nu sunt admiși pe masa de operație. Sunt cazuri când doar o transfuzie de sânge le-ar putea salva viața în momentul intraoperator, chiar și postoperator”.

Totodată, la campanie s-au prezentat și alte persoane, care nu activează în IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”.

Vladislav: ”M-am gândit că pot fi de folos. În aceste clipe se operează fiica mea de un anișor. Fiecare putem ajuta pe cineva”.

Sergiu: ”Am aflat la serviciu. Un coleg m-a rugat să donez sânge pentru ruda lui. Este pentru prima dată când donez sânge. Mă simt foarte bine. Credeam că va fi ceva mai grav, dar a decurs totul destul de ușor”.

Evenimentul va continua și mâine, 16 septembrie, de la ora 08.30 până la 14.30 în holul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”. Reiterăm că orice doritor eligibil poate dona sânge. Este necesar să aveți cu Dvs buletinul de identitate. Înainte de a dona sânge, se recomandă de a servi o gustare cu un ceai sau cafea și de a consuma 1-2 pahare cu apă.

MAI MULTE FOTO - AICI