Primele intervenţii în noul Bloc Chirurgical

12.05.14

Ziua de 12 mai 2014 marchează startul intervenţiilor chirurgicale efectuate în sălile de operaţii din noul Bloc Chirurgical. Astfel, au fost salvate inca două vieţi, or, ambii pacienţi au fost operaţi  în stare de urgenţă. Unul dintre pacienţi, o fetiţă de doar 2 ani, Pasat Magdalena (originară din Coloniţa), a fost internată cu o patologie gravă – hipertensiune pulmonară avansată, fiind la limita operabilităţii. De la vîrsta de un anişor, fetiţa se confruntă cu probleme cardiace, mai ales, că este un copil cu malformaţii multiple. Copilul a fost operat de către medicul Liviu Maniuc, intervenţia avînd o durată de 2 ore şi 30 minute. Starea postoperatorie a pacientei este una stabilă, iar mama, Svetlana, se arată foarte mulţumită de profesionalismul echipei care a contribuit la reuşita acestei intervenţii.

Al doilea pacient – un bărbat cu vîrsta de 57 ani (originar din raionul Cimişlia, satul Selemet), a fost internat în stare gravă, deoarece suferea de patologia angor pectoral de efort, clasa funcţională III, insuficienţă de valvă mitrală, gradul III, insuficienţă de valvă tricuspidă, gradul III-IV, fibrilaţie atrială cronică, ş.a., formînd o complexitate a patologiei care îi puneau în pericol viaţa. Deşi a fost la prima operaţie de acest gen, pacientul este în stare stabilă, după o intervenţie care a durat 5 ore. Personalul medical antrenat în procesul de operaţie, condus de către dr Aureliu Bătrînac, se arată optimist în ceea ce priveşte peroada postperatorie a pacientului.

De menţionat că sălile de intervenţii chirurgicale în care au putut fi posibile aceste operaţii complexe sînt dotate cu cel mai performant utilaj, cu dispozitive specifice dedicate exclusiv intervenţiilor cardiochirurgicale pentru copii şi, respectiv, pentru maturi. Condiţiile de muncă, conform spuselor medicilor, sînt cu mult peste limita aşteptărilor, or, spaţiile amenajate corespunzător cerinţelor chirurgicale, îmbinate cu totalitatea instrumentarului, evaluat la cele mai înalte cote, dar şi cu profesionalismul specialiştilor în domeniu oferă speranţă unui număr incomensurabil de vieţi omeneşti.

Totodată, amintim că inaugurarea noului Bloc Chirurgical a avut loc la 6 mai curent, marcînd o nouă etapă în evoluţia serviciilor spitaliceşti din ţară.