”Renunță la fumat pentru o zi! În fiecare zi”

19.11.20

”Renunță la fumat pentru o zi! În fiecare zi”. Astfel sună sloganul din acest an a Zilei Naționale de renunțare la fumat! Tradițional, aceasta este marcată în a treia zi de joi din luna noiembrie la iniţiativa Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului.

Scopul este de a promova și întreprinde acțiuni de conștientizare și informare despre riscurile fumatului pentru sănătate, beneficiile renunțării la fumat și oferirea serviciilor de consiliere privind renunțarea la fumat pentru persoanele dependente de tutun. Anual, la nivel global, consumul produselor de tutun provoacă peste 8 milioane de decese, iar peste un milion de oameni mor din cauza expunerii la fumatul pasiv. Consumul de tutun este responsabil pentru 25% din totalul deceselor provocate de cancer la nivel global.

Consumul oricărui produs ce conține tutun, fiind un factor de risc major ce condiționează: peste 30% din decesele prin cancer, 90% din decesele prin cancer pulmonar, 25% din decesele prin boli coronariene, 85% din decesele prin boli pulmonare cronice obstructive, 25% din decesele prin boli cerebrovasculare. Fumatul, de asemenea afectează grav femeile însărcinate, provocând  naşteri premature şi greutate mică a copilului la naştere, iar la nou-născuţi creşte riscul apariţiei sindromului morţii subite a sugarului.

Un sfert din populația Republicii Moldova (25,3%) fumează activ, inclusiv 43,5% dintre bărbați și 5,6% dintre femei. Consumul de produse noi din tutun (tutun încălzit, țigări electronice, narghilea), care, cu toate acestea, sunt mai puțin dăunătoare sănătății decât țigările arse, este în creștere, inclusiv în rândul adolescenților.

Consumul de tutun și COVID – 19

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor a constatat, că fumatul creşte riscul de infectare cu Covid-19 şi poate duce la apariţia unor forme severe și recomandă includerea fumătorilor, de rând cu persoanele în etate sau cu boli cronice pre-existente în categoria persoanelor vulnerabile în faţa virusului. Cauza este, că există o predispoziţie a fumătorilor de a face astfel de infecţii mai repede din cauza deficitului de apărare. Acest deficit creează nu doar un risc de boală crescut, dar induce în acelaşi timp o întârziere a perioadei de vindecare și recuperare.

3 sfaturi pentru renunțarea la fumat:

Sfatul 1: Alcătuiți un plan de acţiune

Faceți o autoevaluare a statutului de fumător: de ce fumați, care sunt situațiile, persoanele, locurile, obiectele care „cer” o ţigară. Dacă ştiți de ce fumezi, veți putea anticipa momentele în care îţi va fi mai greu şi veți găsi alternative sănătoase ca să evitați momentele dificile. Următorul pas ar fi alegerea unei zile concrete când nu veți fuma. Pentru femei, este indicat să nu fie în perioada premenstruală.  

Sfatul 2: Consultarea unui specialist

Numărul celor care reuşesc să se lase de fumat cerând ajutorul specialiştilor este semnificativ mai mare decât al celor care reuşesc să se lase de fumat singuri. Chiar dacă nimeni nu poate renunţa la fumat în locul DVS, chiar dacă nimeni nu poate îndepărta întru totul disconfortul fizic sau psihic asociat renunţării la fumat, totuşi specialistul (medicul/psihologul) vă poate susține în acţiunile cheie, precum:

  • determinarea “motivului” care vă va susţine psihic în perioada sevrajului nicotinic;
  • realizarea „planului de acţiune” prin sugerarea unor „trucuri” pentru depăşirea dependenţei comportamentale, corectarea unor idei/ atitudini greşite legate de perioada post-fumat, recomandarea unor metode de a parcurge mai uşor această perioadă;
  • prescrierea de produse medicamentoase pentru diminuarea simptomelor de sevraj nicotinic. Partea bună este că semnele sevrajului sunt temporare şi se reduc pe zi ce trece deoarece neuronii încep să-şi revină, nemaifiind bombardaţi cu nicotină. Apogeul simptomelor neplăcute are loc în primele 3 – 6 zile de la ultima ţigară fumată şi de obicei acestea dispar după 2 – 4 săptămâni;
  • suport în perioada post-fumat și, nu în ultimul rând, răspunsuri bazate pe date ştiinţifice şi pe experienţa altor fumători.

Sfatul 3: Renunţați dintr-o dată

Indiferent dacă renunţați brusc la ţigări sau doar reduci numărul acestora, starea de sevraj nicotinic tot apare! Când însă doar reduceți numărul de ţigări, rămân exact acele ţigări „mai dragi”, de care te desprinzi mai greu: ţigara de la cafea, de după masă, ţigara „de nervi” sau ţigara „de bucurie”. Astfel, dependenţa psihică nu numai că nu scade, ci se accentuează - pentru că acele câteva ţigări rămase devin „refugiul” fumătorului şi, în acelaşi timp, „recompensa lui”. Marea majoritate a celor care s-au lăsat de fumat au reuşit prin renunţarea dintr-o dată . Beneficiile renunțării la fumat:

Există beneficii imediate și pe termen lung pentru sănătate de renunțare la toți fumătorii:

  • 20 de minute - ritmul cardiac și tensiunea arterială scad;
  • 12 ore - nivelul de monoxid de carbon din sânge scade către normal;
  • 2- 12 săptămâni - circulația și funcția pulmonară se îmbunătățesc;
  • 1-9 luni - tusea și scurtarea respirației scad.

 Beneficiile pe termen lung apar după:

  • 1 an - riscul de boală coronariană se reduce la jumătate față de cel al fumătorului;
  • 5 ani - riscul de accident vascular cerebral se reduce către cel al nefumătorului;
  • 10 ani - riscul de cancer pulmonar scade la jumătate față de cel al fumătorului, iar riscurile de cancer al gurii, al gâtului, al esofagului, al vezicii, al colului uterin sau al pancreasului descresc;
  • 15 ani - riscul de boală coronariană devine egal cu cel al nefumătorului.

Ziua Națională de renunțare la fumat – este o oportunitate pentru fumători să renunțe la acest viciu dăunător pentru sănătatea proprie și a celor din jur