Ziua Mondială a Sănătății Mintale din acest an, pe 10 octombrie, vine într-un moment în care viața noastră de zi cu zi s-a schimbat considerabil ca urmare a pandemiei COVID-19. Ultimele luni au adus numeroase provocări: pentru lucrătorii din domeniul sănătății, oferind îngrijiri în circumstanțe dificile, mergând la muncă temându-se să aducă COVID-19 acasă cu ei; pentru studenți, adaptându-se la luarea cursurilor de acasă, cu puțin contact cu profesorii și prietenii și anxioși cu privire la viitorul lor; pentru lucrătorii ale căror mijloace de trai sunt amenințate; pentru numărul mare de oameni prinși în sărăcie sau în medii umanitare fragile, cu protecție extrem de limitată de COVID-19; iar pentru persoanele cu condiții de sănătate mintală, mulți se confruntă cu o izolare socială chiar mai mare decât înainte.
Având în vedere experiența anterioară a situațiilor de urgență, este de așteptat ca nevoia de sănătate mintală și sprijin psihosocial să crească substanțial în lunile și anii următori. Investițiile în programe de sănătate mintală la nivel național și internațional, care au suferit deja de ani de subfinanțare cronică, sunt acum mai importante decât au fost vreodată.
Acesta este motivul pentru care obiectivul campaniei Zilei Mondiale a Sănătății Mintale din acest an este creșterea investițiilor în sănătatea mintală.
Campania, co-proiectată de Organizația Mondială a Sănătății, Federația Mondială pentru Sănătate Mintală, se bazează pe conceptul că, în timp ce sănătatea mintală a primit o atenție globală crescândă în ultimii ani, domeniul nu a primit proporționalitate în investiție.
Această campanie oferă tuturor oportunități de a face ceva care să afirme viața: ca indivizi, să întreprindem acțiuni concrete în sprijinul propriei noastre sănătăți mintale și să susținem prietenii și familia care se luptă; ca angajatori, să ia măsuri în direcția punerii în aplicare a programelor pentru bunăstarea angajaților; ca guverne, să se angajeze în stabilirea sau extinderea serviciilor de sănătate mintală; și, în calitate de jurnaliști, să spunem lumii ce se poate și mai trebuie făcut pentru a face sănătatea mintală o realitate pentru toată lumea.
Având în vedere recomandările pentru distanțarea fizică în țări din întreaga lume, principalele activități de campanie organizate de OMS și parteneri vor avea loc online.
Sloganul Campaniei este: “Să protejăm sănătatea mintală – e timpul pentru investiții”.
Mesaje cheie
Argumente pentru sănătate
- Aproape un miliard de persoane au o tulburare mintală și oricine, oriunde, poate fi afectat.
- Depresia este una dintre principalele cauze de boală și dizabilitate la adolescenți și adulți.
- 1 din 5 copii și adolescenți are o tulburare mintală.
- Persoanele cu tulburări mintale severe, cum ar fi schizofrenia, tind să moară cu 10-20 de ani mai devreme decât populația generală.
- Suicidul revendică viața a aproape 800 000 de persoane în fiecare an (1 persoană la fiecare 40 de secunde) și este a doua cauză de deces pentru tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani.
Decalajul de îngrijire
- În ciuda naturii universale și a amplorii bolii mintale, decalajul dintre cererea de servicii de sănătate mintală și oferta rămâne substanțial.
- Relativ puțini oameni din întreaga lume au acces la servicii de sănătate mintală de calitate.
- În țările cu venituri mici și medii, mai mult de 75% dintre persoanele cu afecțiuni de sănătate mintală nu primesc deloc tratament pentru starea lor.
- Lacunele grave care există încă în îngrijirea sănătății mintale sunt rezultatul unei subinvestiții cronice de mai multe decenii în promovarea, prevenirea și îngrijirea sănătății mintale.
- Stigmatizarea, discriminarea și abuzurile asupra drepturilor omului ale persoanelor cu condiții de sănătate mintală rămân răspândite.
Costul economic
- Productivitatea pierdută rezultată din depresie și anxietate, două dintre cele mai frecvente tulburări mintale, costă economia globală 1 trilion de dolari SUA în fiecare an.
Deficitul investițional
- În medie, țările cheltuiesc mai puțin de 2% din bugetele naționale de sănătate pentru sănătatea mintală.
- În ciuda unei creșteri a asistenței pentru dezvoltare pentru sănătatea mintală în ultimii ani, aceasta nu a depășit niciodată 1% din asistența pentru dezvoltare pentru sănătate.
Veștile bune
- Unele dintre cele mai frecvente condiții de sănătate mintală, depresia și anxietatea, pot fi tratate cu psihoterapii, medicamente sau o combinație a acestora.
- Pentru fiecare 1 USD investit în tratamentul extins pentru depresie și anxietate, se întorc 5 USD.
- Pentru fiecare 1 USD investit în tratament bazat pe dovezi pentru dependența de droguri, se întoarce până la 7 USD în costuri reduse de criminalitate și justiție penală.
- Personalul medical generalist poate fi instruit pentru a diagnostica și trata afecțiunile de sănătate mintală.
- Controalele regulate de sănătate ale persoanelor cu tulburări psihice severe pot preveni moartea prematură.
- Calitatea vieții persoanelor care trăiesc cu afecțiuni precum autismul și demența poate fi mult îmbunătățită atunci când îngrijitorii lor primesc o pregătire adecvată.
- Drepturile persoanelor care trăiesc cu condiții de sănătate mintală pot fi protejate și promovate prin legislație în domeniul sănătății mintale, politici, dezvoltarea unor servicii de sănătate mintală comunitare la prețuri accesibile și de calitate și implicarea persoanelor cu experiență trăită.
24 ore pentru sănătatea mintală
Pe 9 octombrie, activiștii din domeniul sănătății mintale din întreaga lume se vor alătura unui marș pentru sănătate mintală organizat de organizația neguvernamentală, Unitate pentru Sănătatea Mintală Globală. Un flux live de 24 de ore pe Facebook va conține informații de la experți, persoane cu experiență trăită și influenceri din întreaga lume. Ascultați și inspirați-vă de devotamentul militanților societății civile din 19 țări, în timp ce încearcă să crească gradul de conștientizare a problemelor de sănătate mintală, să descompună stigmatizarea și să aducă investiții sporite.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, 10 octombrie, Organizația Mondială a Sănătății va găzdui, pentru prima dată, un eveniment global online de promovare a sănătății mintale.
Tulburările psihice, neurologice și de consum de substanțe reprezintă mai mult de 10% din povara globală a bolilor. Productivitatea pierdută rezultată din depresie și anxietate, două dintre cele mai frecvente tulburări mintale, a costat economiei mondiale 1 trilion de dolari SUA în fiecare an. În țările cu venituri mici și medii, mai mult de 75% dintre persoanele cu tulburări mintale nu primesc deloc tratament pentru tulburările mintale.
În Republica Moldova conform datelor statistice incidenţa prin tulburări mintale și de comportament a constituit în 2019 – 25,1 cazuri la 10 mii locuitori, 2018 – 25,5 cazuri la 10 mii locuitori ,la copii cu vârsta 0 -17 ani a constituit în 2019 – 16,7 cazuri la 10 mii locuitori, 2018 – 16,4 cazuri la 10 mii locuitori.
Acesta este motivul pentru care, în 2018, directorul general al OMS a identificat sănătatea mintală drept un domeniu pentru care acțiunile ar trebui accelerate. Rezultatul a fost înființarea inițiativei speciale a OMS pentru sănătatea mintală, care acoperă perioada de 5 ani 2019-2023.
Scopul inițiativei este ca 100 de milioane de oameni să aibă acces la asistență medicală de calitate și la prețuri accesibile până în 2023. Inițiativa urmează să fie implementată în 12 țări. Fiecare țară a întreprins deja o evaluare inițială pentru a obține o imagine amplă a nevoilor de sănătate mintală, a serviciilor disponibile, a oportunităților și a principalelor provocări pentru extindere.
În ultimii ani, s-a recunoscut din ce în ce mai mult rolul important pe care îl joacă sănătatea mintală în atingerea obiectivelor globale de dezvoltare, după cum este ilustrat de includerea sănătății mintale în obiectivele de dezvoltare durabilă. Depresia este una dintre principalele cauze ale dizabilității. Sinuciderea este a doua cauză principală de deces în rândul tinerilor de 15-29 de ani. Persoanele cu afecțiuni psihice severe mor prematur - cu până la două decenii mai devreme - din cauza condițiilor fizice care pot fi prevenite.
În ciuda progreselor înregistrate în unele țări, persoanele cu condiții de sănătate mintală se confruntă adesea cu încălcări grave ale drepturilor omului, discriminare și stigmatizare.
Multe afecțiuni de sănătate mintală pot fi tratate în mod eficient la un cost relativ scăzut, însă diferența dintre persoanele care au nevoie de îngrijire și cele cu acces la îngrijire rămâne substanțială. Acoperirea eficientă a tratamentului rămâne extrem de redusă.
Este necesară o investiție sporită pe toate fronturile: pentru conștientizarea sănătății mintale pentru a crește înțelegerea și a reduce stigmatul; pentru eforturile de a spori accesul la îngrijiri de sănătate mintală de calitate și la tratamente eficiente; și pentru cercetare pentru a identifica noi tratamente și a îmbunătăți tratamentele existente pentru toate tulburările mintale.
OMS / Europa caută să realizeze cinci priorități pentru sănătatea mintală:
- bunăstarea populației prin sprijinirea activităților care promovează bunăstarea mintală și previn tulburările mintale;
- abilitarea utilizatorilor și îngrijitorilor de servicii, astfel încât serviciile să poată răspunde nevoilor, aspirațiilor și experiențelor lor;
- dezvoltarea serviciilor, în special a practicilor comunitare în țările cu venituri medii și mici, unde serviciile au fost furnizate în mod tradițional în instituțiile mintale mari;
- îngrijirea persoanelor cu dizabilități mintale, cu accent pe condițiile persoanelor cu dizabilități intelectuale și cu probleme de sănătate mintală pe termen lung, care de prea multe ori trăiesc în circumstanțe inacceptabile și dezvoltarea sprijinului familial și a serviciilor comunitare;
- informații de înaltă calitate, deoarece deseori lipsesc.
Sănătatea mintală este esențială pentru bunăstarea noastră generală și la fel de importantă ca sănătatea fizică. Când ne simțim bine mintal, putem lucra productiv, ne putem bucura de timpul liber și putem contribui activ la comunitățile noastre.
Sursa: ansp.md