Oricine are dreptul la viaţă. Oricine. Indiferent de vîrstă, stare socială, confesiune religioasă. Dar cum să acţioneze cei constrînşi de realităţile care îi împiedică să viseze, să-şi construiască un viitor, să trăiască liniştit pe pămîntul unde s-au născut? Mai ales, aceste realităţi avînd un caracter mostruos – războiul. E de neînţeles pentru unii care ar fi tangenţele dintre destinul unui copil de 6 ani şi haosul instaurat de un regim, dar, iată, sîntem în secolul 21 şi se întîmplă aevea.
Despre acel copil este şi relatarea noastră. S-a născut în Siria şi mai are 3 frati. A avut nenorocul să se nască cu o malformaţie cardiacă complexă, diagnoză care îi dădea puţine şanse la viaţă într-o ţară cuprinsă de ororile războiului. Familia sa reuşeşte totuşi să-l interneze şi este supus unei intervenţii chirurgicale. Rezultatele însă nu sînt cele aşteptate, căci Ziad, continuă să se simtă tot mai rău, iar faptul că se închid şi se desfiinţează zilnic şcoli, spitale, îi reduc la minimum posibilitatea unei intervenţii chirurgicale repetate. Cînd starea lui devine aproape critică, unica salvare devine familia unchiului său, stabilit în Moldova. Acesta le face o chemare prin invitaţie, dar, din cauza situaţiei materiale precare, răspunde invitaţiei doar tatăl lui Ziad, mama rămînînd în Siria cu ceilalţi 3 copii. Trebuie de menţionat că întreaga procedură de stabilire a unui statut pentru cetăţenii străini veniţi în Republica Moldova (în cazul nostru, este vorba de statutul de refugiat) necesită timp. Timp, care, în clepsidra lui Ziad, rămînea tot mai puţin. Se vede că minuni există sau cineva a crezut foarte mult în ele, căci reprezentanţii Biroului de Migraţie şi Azil al Republicii Moldova, din cauza stării copilului, urgentează toată procedura şi la nici o lună de cînd au înaintat cererea, Ziad şi tatăl său primesc statutul de refugiaţi.
Între timp, ei merg la diverse consultaţii, unde li se explică faptul că intervenţia chirurgicală care trebuie realizată de urgenţă, se efectuiază în clinicile din Europa, la un preţ de 30-35.000 euro, în Kiev – 20-25.000 euro şi într-o secţie mică din Spitalul Clinic Republican, unde intervenţia va fi efectuată gratis. Dar pentru că sumele de bani despre care s-a vorbit erau fabuloase, dar şi pentru că băieţelul avea în permanenţă febră, hemoragii nazale şi sufocare accentuată, familia decide să-l interneze în secţia chirurgia malformaţiilor cardiace congenitale a Spitalului Clinic Republican. Şi pentru Ziad, minunile continuă...
Internat la 26 mai curent, Ziad a fost operat a doua zi. Intervenţia a fost una complexă, cu durată de 6 ore, însă echipa de medici condusă de Dr Liviu Maniuc, a făcut aproape imposibilul. Problema insuficienţei cardiace a fost rezolvată în totalitate, iar cele 3 defecte ale cordului au fost închise, toate cheltuielile pentru operaţie fiind acoperite de CNAM. „Nu pot să-mi explic acum de unde am avut atîta încredere în dl Maniuc, mergînd pe mîna lui la intervenţie”, cu glasul tremurînd a povestit tutorele lui Ziad şi al tatălui său, Natalia, care este şi cumnata acestuia. „Copilul nu creştea, nu se dezvolta fizic, nemaivorbind de durerile pe care trebuia să le suporte. Cînd medicul ne-a spus că a doua zi băiatul va fi în stare să se ridice şi să meargă, nu am crezut că e posibil. Vrem să ştie toţi că şi în Moldova pot fi realizate lucruri frumoase, că şi în Moldova există oameni care salvează vieţi şi o fac într-un mod unic”.
Povestea lui Zaid, cu siguranţă, nu se termină aici, căci, aşa cum au zis medicii, copilul va avea de acum încolo o viaţă normală, fără anumite restricţii, permisă fiind chiar şi practicarea sportului.
Este şi acum internat, dar numai pentru că este în perioada de recuperare. Îl puteţi vedea cum se aventurează în şotii, vrea să iasă la plimbare şi are ochii plini de viaţă. Deşi nu cunoaşte decît limba arabă, atît Zaid, cît şi întreaga lui familie, cunosc sensul cuvîntului speranţă, pe care oamenii dintr-o ţară mică, aşa cum este Moldova, au reuşit să o coloreze în culorile copilăriei fericite.