Studiile clinice destinate tratamentului pacienţilor cu infecția COVID-19, desfășurate la IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” în cooperare cu Compania Germană de Cercetări Clinice- ARENSIA EXPLORATORY MEDICINE continuă.
Astfel, în luna august s-a finalizat prima etapă a primului studiu, cu utilizarea medicamentului (pan-Janus kinaza), pentru tratamentul leziunii pulmonare acute asociate cu COVID-19, care prevede administrarea de către pacient o dată pe zi medicamentul sub formă de inhalare prin nebulaizer. În cea dintâi etapă au fost înrolați 7 pacienți, care la moment sunt externați din instituția medicală. Rezultatele preliminare arată că medicamentul a acționat benefic, adica bolnavii au avut o perioadă de recuperare foarte bună. În prezent, este în desfășurare cea de-a doua etapă a studiului în cauză, în care participă alți 7 pacienți ( 4 femei și 3 bărbați). Dintre aceștia, trei sunt deja externați în Secțiile de profil (cu test negativ la COVID – 19). Alți trei sunt încă la etapa administrării medicamentului, doi se află acasă. De menționat, că aproape toți participanții, dupa a 7-a zi de primire a medicamentului au avut test negativ la COVID – 19.
În același timp a demarat și cel de-al doilea studiu, care constă în administrarea preparatului antiviral, sub forma de pastile. Pacientul îl primește de două ori pe zi, la un interval de 12 ore. Potrivit medicilor încadrați în studiu, rezultatele preliminare sunt foarte bune – pacienții în a 2-3 zi au deja testul negativ, ceea ce demonstrează că tratamentul are un efect pozitiv. La moment în cadrul acestui studiu participă 9 pacienți.
De menționat, că toate rezultatele sunt preliminare și la această etapă nu pot fi calificate drept concluzii finale. Toate datele colectate, inclusiv probele biologice, sunt expediate către cele mai renumite laboratoare din SUA pentru a fi analizate şi pentru a demonstra caracterul preparatului.
Amintim, că studiile au fost aprobate de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, în data de 21 iulie în cadrul ședinței Comisiei Medicamentului de pe lângă AMDM. Acestea se desfășoară în cadrul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” sub conducerea investigatorului principal, profesor universitar, șef al Clinicii ATI, Dr. Victor Cojocaru, de comun cu Compania Germană de Cercetări Clinice- ARENSIA.