Tratament chirurgical inovativ al ADENOMULUI HIPOFIZAR. Prima intervenție chirurgicală asupra Adenomului hipofizar cu utilizarea neuronavigației fără cadru ”frame-less”

06.04.15

Segmentul neurochirurgical din IMSP Spitalul Clinic Republican continuă să impresioneze! Astfel, la 16 martie curent, în sala de operații Hybrid, a fost realizată în premieră o intervenție chirurgicală asupra adenomului hipofizar, cu aplicarea noilor tehnologii de ghidare intraoperatorie.

Pacienta A., 22 ani, acuza cefalee cronică, dereglări ale metabolismului, obezitate, reducerea performanțelor intelectuale și a capacității de concentrație. Boala a debutat cu câțiva ani în urmă, iar simptomele s-au agravat simțitor în ultima perioadă de timp.

În urma investigațiilor creierului prin IRM cu substanță de contrast, a fost stabilit diagnosticul Adenom hipofizar, o tumoră endocrină localizată la baza creierului, în fosa osului sfenoid, denumită șaua turcească. 

Au fost realizate și o serie de investigații endocrinologice suplimentare, iar pacientei i s-a propus intervenția chirurgicală care avea drept scop înlăturarea tumorii și echilibrarea balanței hormonale.

Atenționăm asupra faptului că accesul chirurgical transsfenoidal reprezintă abordul de elecție pentru un șir de patologii localizate în șaua turcească și partea superioară a sinusului sfenoid. Vecinătatea cu un șir de structuri anatomice vitale, cum sunt nervii optici, arterele carotidiene, sinusul cavernos, tija pituitară, hipotalamusul etc., reprezintă un risc major pentru viața pacientului și o limitare a acestui abord. Leziunea structurilor care înconjoară sinusul sfenoid pot fi fatale, iar posibilitățile de rezolvare intraoperatorie a acestor complicații sunt limitate. Complexitatea anatomică a regiunii sinusului sfenoid a dus la implementarea unor tehnici noi de ghidare și control intraoperator.

Sinusul sfenoidal și baza craniului în porțiunea anterioară se deosebesc printr-o varietate anatomică vastă, ceea ce face dificilă orientarea spațială în timpul operației. De aceea, s-au depus mari eforturi pentru a asigura precizia actului chirurgical în circumstanțe anatomice dificile. Pentru orientare, chirurgii foloseau radiografiile intraoperatorii, sondele ultrasonografice etc. Cea mai recentă tehnologie este neuronavigația fără cadru stereotaxic, considerată a fi GPS-ul neurochirurgului, disponibilă pentru toți pacienții din Republica Moldova în sala de operații Hybrid a Spitalului Clinic Republican. Acest sistem de neuronavigație a fost folosit și în cazul pacientei respective.

Intervenția chirurgicală a fost divizată convențional în 2 etape: etapa transnazală și etapa endocraniană. Etapa transnazală  a fost realizată cu participarea dnei Polina Ababii, medic ORL, conferențiar universitar la Catedra ORL a USMF ”Nicolae Testemițanu”, care este un expert recunoscut în acest domeniu. Totodată, dna Ababii a examinat endoscopic pacienta preoperator, stabilind un șir de măsuri în pregătirea cavității nazale pentru operație.

Intervenția a decurs fără complicații și incidente intraoperatorii. În cadrul intervenției chirurgicale, tumora cu urme de hemoragie în ea a fost identificată și înlăturată în totalitate, iar structurile anatomice importante (tija pituitară, diafragma sellară, carterele carotide și nervii optici) nu au avut de suferit. Etapa de bază a decurs sub control microscopic, iar pentru inspecția cavității tumorii a fost utilizată metoda endoscopică. Comunicarea chirurgicală în sinusul sfenoidal a fost ermetizată, folosind tehnica în 3 straturi cu aplicarea gelului de barieră absorbabil. Echipa de neurochirurgi a fost condusă de șeful secției de neurochirurgie SCR, prof.dr. Aurel Bodiu.

Pacienta a fost externată în stare satisfăcătoare după 7 zile în staționar. În timpul examenului endoscopic, semne de scurgeri postoperatorii ale lichidului cefalorahidian nu s-au constatat.

Menționăm că din informațiile de care dispunem, acesta este primul caz documentat de adenom hipofizar operat cu aplicarea tehnicilor de neuronavigație în Republica Moldova.