Premiera medicală în domeniul urologiei efectuată în IMSP SCR “Timofei Moşneaga”.
Litiaza renală este o afecţiune frecvent întâlnită la orice vârstă şi presupune formarea unor calculi la nivelul rinichilor (pietre la rinichi). Una dintre intervenţiile minim invazive de îndepărtare a calculilor renali este Nefrolitotomia percutanată.
O echipă de medici specialişti în chirurgia urologică a Clinicii de urologie din cadrul Spitalului Clinic Republican “Timofei Moşneaga” au realizat pentru prima dată acest tip de intervenţie chirurgicală inovatoare. Chirurgii au fost îndrumaţi de către Dr. Iurie Tomac, medic primar, clinica Urologie al Spitalului Clinic C.I. Parhon, or. Iaşi, coleg care activează în România şi practică astfel de intervenţii chirurgicale.
Nefrolitotomia percutanată este o intervenţie chirurgicală minim invazivă ce presupune fragmentarea şi extragerea unor calculi renali printr-o incizie minimă, sub un centimetru, la piele, cu o abordarea directă a rinichiului, astfel încât pacientul are o evoluţie foarte bună şi o recuperare extrem de rapidă. Eficacitatea nefrolitotomiei percutanate este de 95%, faţă de 85% în ureteroscopie şi 75% prin litotriţie.
Acest tip de intervenţie oferă beneficiul de a evita o incizie largă tegumentară – chirurgie deschisă – care implică multiple complicaţii intra- şi postoperatorii, o recuperare fizică dificilă, dar şi cicatrici cutanate. Intervenţia se efectuează sub control ecografic şi radiologic, cu abordarea endoscopică a rinichiului, astfel încât pacientul are o evoluţie foarte bună şi o recuperare rapidă.
Avantajul deosebit al acestei tehnici este că se pot aborda calculi renali de dimensiuni mari, infectaţi, calculi coraliformi; la pacienţi obeji, unde alte metode moderne mini invazive sunt contraindicate, utilizând o incizie la piele nu mai mare de 1 – 2 cm. Prin comparaţie, chirurgia deschisă foloseşte incizii în jur de 20 cm pentru a obţine acelaşi rezultat.
“În primul rând câştigă pacientul care evită incizia şi tipul de intervenţie chirurgicală clasică, scade rata complicaţiilor post operatorii. Totodată, perioada de recuperare este mai mică şi respectiv pacientului i se reduce durata de şedere în staţionar. Dacă la intervenţia clasică plaga se cicatrizează la a 8-10-a zi postoperator, se înlătură suturile şi la a 10-12-a zi se externează bolnavul, atunci la acest tip de intervenţie a doua zi are loc înlăturarea unui dren şi ca regulă la a 3 zi bolnavul este externat la domiciliu”, spune Prof. Emil Ceban.
“Aş dori să menţionez că, urologia naţională a realizat succese considerabile în ultimul deceniu, în dorinţa s-a de a se alinia la nivelul urologiei mondiale prin implementarea şi utilizarea pe larg a intervenţiilor endourologice mini invazive, având ca scop final acordarea serviciului medical calitativ populaţiei din RM”, este de părere şeful Secţiei endourologie Vitalie Ghicavîi.
“Procedura fiind endoscopică, permite chirurgului o vizibilitate excelentă în interiorul rinichiului, unde poate să fragmenteze calculul şi apoi să îl extragă. Rata de succes este înaltă, în timp ce complicaţiile sunt minore. Perfecţionarea metodelor de litotripsie intraoperatorie (ultrasunet, laser, hidraulică) fac ca NLP să fie o metodă de elecţie în tratamentul litiazei renale. Venim cu această posibilitate endoscopică modernă de a elimina calculii renali complicaţi, cu eficienţă maximă pentru acest tip de patologie si oferim o şansă pacienţilor pentru o convalescenţă mai scurtă”, a menţionat şeful Secţiei urologie Galescu Andrei.
“Eu am operat mulţi pacienţi din Republica Moldova care vin la Iaşi pentru a beneficia de astfel de intervenţii. Sunt aici alături de Catedra de Urologie şi colegii din cadrul Spitalului Republican “Timofei Moşneaga” deoarece cred că este util să ne ajutăm reciproc. Aici la Spitalului Clinic Republican “Timofei Moşneaga” este tot instrumentarul necesar, sunt oameni disponibili, şcoliţi să facă acest tip de intervenţii şi atunci de ce pacienţii din Republica Moldova ar trebui să plece înafara ţării pentru aşa tip de operaţie!?”, a evidenţiat Dr. Tomac Iurie.