Ziua internaţională a Nurselor

12.05.14

La 12 mai, peste tot în lume, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Nurselor. Genericul propus de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Consiliul Internaţional al Nurselor pentru anul 2014 este "Asistentul medical - o forţă pentru schimbare, o resursă vitală pentru sănătate" şi subliniază faptul că sănătatea populaţiei depinde în foarte mare măsură de concordanţa între nevoile de servicii de îngrijiri şi numărul, pregătirea corespunzătoare, profesionalismul şi gradul de motivaţie al asistenţilor medicali din întreaga lume.

Istoricul celebrării acestui eveniment datează din secolul al XIX-lea. Momentul care a generat revitalizarea sistemului sanitar a fost condiţionat de activitatea unei infirmiere voluntare, care a salvat numeroase vieti în spitalele de campanie. Este vorba despre Florence Nightingale, care, ulterior, devine precursoarea serviciului sanitar modern. De menţionat că, datorită ambiţiei şi devotamentului de care a dat dovadă, spitalele secolului al XIX-lea s-au transformat în instituţii de tratament adecvate, dotate din punct de vedere sanitar şi cu personal de specialitate.

Celebrarea Zilei Internaţionale a Nurselor începe din anul 1965, însă abia în 1974 este aleasă oficial data de 12 mai, ziua de naştere a celei mai cunoscute asistente medicale, Florence Nightingale, prima care a reformat domeniul de activitate al asistentelor medicale şi a pus bazele nursingului modern.

În Republica Moldova, prin decizia Ministerului Sănătăţii, Ziua Internaţională a Nurselor este sărbătorită începând cu anul 1994. Ţinem să subliniem faptul că serviciul nursing constituie primul nivel de contact al pacientului cu sistemul de sănătate. La momentul dat, îngrijirea de sănătate primară este readusă în actualitatea zilei, iar Consiliul International al Nurselor subliniază necesitatea unei implicări mai mari a nursingului în problema respectivă.

În acest context, la 14 mai 2013, în IMSP Spitalul Clinic Republican, se va desfăşura conferinţa dedicată acestui eveniment, unde vor participa asistentele medicale care activează în instituţie. Rolul acestora în supravegherea şi susţinerea pacientului este unul semnificativ, or, atitudinea de respect pentru pacient, prezenţa agreabilă şi antrenarea în fiecare caz aparte, într-un mod deosebit, cu certitudine sporesc efectul benefic al tratamentului, iar perioada de convalescenţă devine nuanţată în culorile speranţei şi a credinţei pentru un viitor mai bun.

Administraţia IMSP Spitalul Clinic Republican vine cu sincere felicitări pentru toate asistentele medicale din instituţie, dar şi din ţară, dorindu-le multă sănătate, realizări şi împliniri profesionale, împăcare spirituală şi recunoştinţă umană nesfîrşită.