Ziua Internațională a Spălatului pe Mâini

15.10.20

Ziua Internațională a Spălatului pe Mâini este o zi anuală dedicată activității pentru spălarea mâinilor cu săpun ca o modalitate ușoară, eficientă și accesibilă de prevenire a bolilor și salvarea vieții. Ziua Internațională a Spălatului pe Mâini a fost fondată de Parteneriatul global pentru spălarea mâinilor și este o oportunitate de a proiecta, testa și replica modalități creative de a încuraja oamenii să se spele pe mâini cu săpun în momente critice. Ziua Internațională a Spălatului pe Mâini este sărbătorită în fiecare an pe 15 octombrie.

Tema Zilei Internaționale a Spălatului pe Mâini din 2020 este „Igiena mâinilor pentru toți”. Aceasta face un apel la acțiune pentru a face igiena mâinilor o realitate pentru toți. Actuala pandemie COVID-19 a evidențiat rolul critic pe care îl joacă igiena mâinilor în transmiterea bolii.

În Republica Moldova conform studiului viziunile comportamentale privind COVID-19 peste 90% din populația adultă susține că a respectat una principalele măsuri de prevenire a infecției:  spălarea pe mâini cu săpun timp de 20 secunde.

Spălarea mâinilor cu săpun poate ajuta la reducerea transmiterii mai multor boli:

  • Spălarea mâinilor poate reduce bolile diareice cu 30% până la 48%.
  •  Spălarea mâinilor poate reduce infecțiile respiratorii acute cu 20%.
  • Spălarea mâinilor joacă un rol important în reducerea transmiterii de agenți patogeni legați de focare precum holera, Ebola, șhigeloza, SARS și hepatita E.
  • Igiena mâinilor protejează împotriva infecțiilor asociate asistenței medicale și reduce răspândirea rezistenței antimicrobiene. Igiena mâinilor poate contribui la reducerea bolilor tropicale neglijate.
  • Spălarea mâinilor cu săpun poate ajuta la reducerea transmiterii mai multor boli: spălarea mâinilor este, de asemenea, esențială în lupta împotriva COVID-19.
  • Spălarea mâinilor cu săpun distruge membrana exterioară a virusului și astfel îl inactivează. Un studiu a constatat că spălarea regulată a mâinilor cu săpun poate reduce probabilitatea infecției cu COVID-19 cu 36%.

„Igiena mâinilor pentru toți” în răspunsul COVID-19. Pentru ca igiena mâinilor să fie disponibilă și accesibilă pentru toți, este nevoie de o abordare multilaterală, la nivelul întregii societăți. În primul rând, aceasta înseamnă o nevoie urgentă de îmbunătățire a accesului la servicii durabile de igienă a mâinilor (instalații de spălare a mâinilor, alimentare regulată cu apă, săpun).  În al doilea rând, intervențiile privind schimbarea comportamentului ar trebui să abordeze întreaga populație pentru a sprijini un comportament optim de igienă a mâinilor. Și, în cele din urmă, trebuie consolidate componente precum politica, coordonarea, reglementarea și finanțarea care stau la baza serviciilor de igienă a mâinilor și schimbarea comportamentului.

Îmbunătățirea accesului la facilitățile de igienă a mâinilor, apă și săpun

Oamenii sunt mai predispuși să se spele pe mâini dacă au apă și săpun în apropierea instalației de spălare a mâinilor. UNICEF și OMS definesc o „instalație de bază pentru spălarea mâinilor”  ca „disponibilitatea unei facilități de spălare a mâinilor în incintă cu apă și săpun. Aceasta include facilități de spălare a mâinilor „fixe”, cum ar fi chiuvete cu robinete sau găleți cu robinete, sau facilități „mobile”, cum ar fi ulcioare sau bazine destinate spălării mâinilor. Săpunul include săpun solid, săpun lichid, detergent praf și apă cu săpun, dar nu include cenușă, sol, nisip sau alți agenți de spălat mâinile.

Accesul la igiena mâinilor în gospodării

  • 60% din populația lumii are acces la o instalație de bază de spălare a mâinilor.
  • Multe țări cu venituri mari au acoperire aproape universală a facilităților de bază  de spălare a mâinilor, totuși, în țările cel mai puțin dezvoltate ale lumii, doar 28% dintre oameni au acces la facilități de bază pentru spălarea mâinilor.
  •  În prezent, există 17 țări în care peste 10 milioane de oameni nu dispun de facilități de spălare a mâinilor.
  •  Doar 47% din instalațiile de spălare a mâinilor de bază sunt „fixe”. Aceasta este o problemă, deoarece oamenii sunt mult mai puțin susceptibili să păstreze săpun și apă la instalațiile de spălare a mâinilor „mobile” și, prin urmare, se pot spăla pe mâini mai rar.
  • Disponibilitatea săpunului și a apei la instalațiile de spălare a mâinilor variază substanțial. În Etiopia, de exemplu, doar 0,1% din gospodării aveau apă și săpun la instalația de spălare a mâinilor, în Irak, 91% dintre oameni aveau aceste articole disponibile.
  •  În unele districte sau regiuni oamenii pot avea acces mai mic la facilități de spălare a mâinilor. De exemplu, doar 12% din gospodăriile din regiunea Kuntaur din Gambia au acces la facilități de bază  de spălare a mâinilor, în timp ce în regiunea de vest 68% dintre oameni au astfel de facilități.
  • S-au făcut progrese limitate în ceea ce privește reducerea decalajului în accesul la igienă dintre populațiile urbane și rurale, doar 34% dintre persoanele din zonele rurale având acces la o instalație de spălare a mâinilor de bază. În zonele rurale din Sierra Leone, persoanele au 24% mai puține șanse de a avea acces la săpun și 11% mai multe șanse de a avea apă insuficientă decât cele din regiunile urbane.
  • Există, de asemenea, inechități în cadrul populațiilor. De exemplu, în 51 din 82 de țări, acoperirea de bază pentru spălarea mâinilor în cea mai bogată chintilă a fost cel puțin de două ori mai mare decât acoperirea în rândul celor mai sărace chintile. Grupurile vulnerabile, cum ar fi persoanele cu dizabilități, persoanele în vârstă, migranții și populațiile indigene au, de asemenea, acces redus la igienă și pot avea nevoi crescute de igienă.
  •  În 120 de țări, nu sunt informații fiabile despre accesul la instalațiile de spălare a mâinilor. Pandemia COVID-19 oferă o oportunitate unică pentru actori de a urmări și documenta îmbunătățirile infrastructurale.

Accesul la igiena mâinilor în locurile publice

În timpul pandemiei COVID-19, OMS a lansat noi recomandări și ghiduri care stipulează că facilitățile de igienă ar trebui să fie stabilite la intrarea în toate clădirile comerciale publice și private (pentru utilizare la intrare și ieșire), la toate nodurile importante de transport (cum ar fi stațiile de autobuz și tren, aeroporturile și porturile maritime) și la piețe, magazine, lăcașuri de cult, instituțiile medicale  și școli. Înainte de pandemie, facilitățile de igienă a mâinilor din locurile publice nu fuseseră o prioritate pentru guverne sau sectorul privat. Nu sunt date globale despre disponibilitatea instalațiilor de igienă a mâinilor în locații publice. În ciuda lipsei învățării anterioare cu privire la facilitățile publice de spălare a mâinilor, pandemia COVID-19 a declanșat o multitudine de inovații la nivel local, în special în zona facilităților de spălare a mâinilor „fără atingere” pentru a minimiza contaminarea încrucișată. Au fost dezvoltate resurse pentru a reuni aceste inovații emergente și pentru a ajuta actorii să construiască stații de spălare a mâinilor în locații publice.

Accesul la igiena mâinilor în instituțiile medicale

Definiția unei „instalații de bază de spălare a mâinilor” într-o instituție medicală este „instalație funcțională de igienă a mâinilor (cu apă și săpun și / sau prelucrare pe bază de alcool disponibilă) la punctele de îngrijire și la mai puțin de cinci metri de toaletă”. 57% din instituțiile medicale la nivel global aveau facilități de igienă de bază de spălare a mâinilor la punctele de îngrijire. Datele din 54 de țări cu venituri mici și medii au arătat că 35% din instituțiile medicale nu au apă și săpun disponibile pentru spălarea mâinilor. Există inechități în țări și între nivelurile de îngrijire a sănătății. De exemplu, în Africa subsahariană, 84% dintre spitale aveau facilități de igienă a mâinilor la punctele de îngrijire, dar în rândul instituțiilor medicale de nivel inferior, aceasta a scăzut la 64%.

Accesul la igiena mâinilor în școli

  • Doar 53% din școlile din lume oferă „facilități de bază pentru spălarea mâinilor” elevilor. Aceasta înseamnă că în prezent 900 de milioane de elevi nu au unde să se spele pe mâini. În unele țări, precum Yemenul, acoperirea este mult mai slabă, 84% dintre școli nu oferă facilități de spălare a mâinilor pentru elevi.
  • Multe școli au facilități de spălare a mâinilor, dar săpunul și apa sunt adesea indisponibile. În India, de exemplu, 5% dintre școli declară că principala lor sursă de apă provine de la elevii care își aduc propria apă la școală.
  •  Accesul la facilitățile de bază pentru spălarea mâinilor este de obicei mai mare în școlile secundare decât în școlile primare și mai mare în școlile urbane în comparație cu școlile rurale.

Îmbunătățirea comportamentelor de igienă a mâinilor

Accesul la facilități de spălare a mâinilor, săpun și apă este un prim pas important, dar acest lucru trebuie completat cu acțiuni de schimbare a comportamentului spălării mâinilor la nivel individual și social, astfel încât spălarea mâinilor să devină un obicei pe termen lung și o normă.

Recomandări bazate pe dovezi pentru schimbarea comportamentului de spălare a mâinilor.

  • Promovarea igienei este una dintre cele mai rentabile intervenții de sănătate publică în general și pentru prevenirea COVID-19. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că este ușor sau ieftin de implementat. Promovarea igienei nu ar trebui considerată un eveniment unic, ci mai degrabă un proces adaptiv care este revizuit și ajustat pentru a sprijini schimbarea susținută.
  • Este valoros pentru oameni să cunoască beneficiile spălării mâinilor pentru sănătate, cum să se spele pe mâini și momentele critice în care ar trebui să fie practicat. Cu toate acestea, programele care se concentrează doar pe educația pentru igienă nu realizează de obicei schimbarea comportamentului. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea oamenilor știu despre spălarea mâinilor dar comportamentul de igienă este influențat de o serie de factori determinanți.
  • Schimbarea mediului fizic pentru a indica și a activa comportamentul de spălare a mâinilor. De exemplu, un studiu din Bangladesh a arătat că pictarea urmelor de pași pe calea dintre toaletă și instalația de spălare a mâinilor a sporit comportamentul spălării mâinilor cu 64% în școli. Un alt studiu într-o tabără de migranți a constatat că punerea jucăriilor în săpun a făcut spălarea mâinilor mai distractivă pentru copii și a făcut ca aceștia să spele mâinile cu săpun de 4 ori mai mult.
  • Comportamentele de spălare a mâinilor cresc în mod natural în timpul focarelor, dar ar trebui depuse eforturi pentru a asigura un comportament durabil pe termen lung. Când oamenii sunt brusc inundați cu informații despre un nou agent patogen și ulterior se confruntă cu frica, ei percep că sunt expuși riscului și văd că normele sociale se schimbă pentru a se adapta la pandemie. Din păcate, efectul focarelor asupra comportamentului de igienă este de scurtă durată. Pe măsură ce frica dispare sau dacă focarul devine endemic și normalizat, comportamentul de igienă va scădea. În timpul crizelor, este, de asemenea, deosebit de important să împărtășim informații între actori și să învățăm și să angajăm populațiile pentru a asigura un comportament durabil pe termen lung.

Dovezi și învățare

În ultimii 20 de ani, au existat mai multe cercetări privind spălarea mâinilor și schimbarea comportamentului de igienă. Cu toate acestea, există încă lacune importante. De exemplu, nu sunt dovezi bune despre condițiile necesare pentru ca săpunul să îndepărteze și să inactiveze anumiți agenți patogeni. Ne lipsește acordul asupra factorilor determinanți ai comportamentului de spălare a mâinilor, care sunt ingredientele cheie pentru intervenții de succes și încă ne lipsesc metodele fiabile pentru măsurarea eficientă a comportamentului de igienă. Programele de igienă sunt adesea monitorizate doar pentru o perioadă scurtă de timp, astfel încât încă știm relativ puțin despre susținerea schimbării comportamentului de igienă. Inițiativa pentru igiena mâinilor pentru toți își propune să consolideze procesele de monitorizare și evaluare a igienei, să promoveze învățarea între culturi și contexte și să modeleze viitoarea agendă de cercetare.

Pandemia COVID-19 ne amintește că una dintre cele mai eficiente modalități de a opri răspândirea unui virus este, de asemenea, una dintre cele mai simple: igiena mâinilor. Nu numai că ne protejează de contractarea bolii, ci și stopează transmiterea către alte persoane.