Ziua Mondială a Diabetului Zaharat la SCR

14.11.23

Ziua Mondială a Diabetului Zaharat este marcată anual în data de 14 noiembrie. Această zi reprezintă nu doar o amintire a impactului global al acestei boli, ci și o oportunitate de a ne uni în eforturile noastre de prevenire și gestionare. Sloganul din acest an este: ”Cunosc riscul – evit consecințele”. Potrivit datelor Federației Internaționale a Diabetului, în lume, trăiesc cu diabet zaharat 537 milioane de  adulți (1 din 10) și se estimează că numărul va crește la 643 milioane până în 2030 și peste 700 milioane în 2045 https://shorturl.at/lrzCS

Anual, în secția Endocrinologie a IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” se internează aproximativ 2000 de persoane cu diabet zaharat, majoritatea diagnosticați cu diabet de tip II.

Iată câteva dintre cele mai importante reguli de prevenire a diabetului:

  • Mănâncă sănătos: adoptă o dietă echilibrată, bogată în legume, fructe, cereale integrale și proteine slabe. Limitează consumul de alimente procesate, bogate în zaharuri și grăsimi saturate.
  • Menține o greutate sănătoasă
  • Fii activ
  • Monitorizează nivelul de zahăr din sânge
  • Evită fumatul și limitează consumul de alcool
  • Controlul stresului
  • Consultă medicul în mod regulat
  • Monitorizează tensiunea arterială și colesterolul

Prin această Zi Mondială a Diabetului Zaharat, ne angajăm să intensificăm eforturile noastre pentru a aduce la cunoștința publicului informații importante despre diabet, să încurajăm schimbările în stilul de viață și să susținem cercetarea pentru a descoperi noi modalități de prevenire și tratament. Prin colaborarea noastră și eforturile constante, putem să transformăm lupta împotriva diabetului într-o poveste de succes. Cu educație, prevenție și sprijin, putem să ne îndreptăm către un viitor în care fiecare individ are șansa de a duce o viață sănătoasă și plină de vitalitate”, a declarat medicul endocrinolog, șefa Departamentului Terapie a IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”, Natalia Gaibu.

În acest context, echipa endocrinologilor din SCR pe parcursul săptămânii va organiza conferințe de presă pentru personal medical și farmaciști, ateliere și sesiuni de instruire pentru pacienții diabetici, dar și cei non-diabetici și screeningul diabetului zaharat în rândul angajaților instituției (asistente medicale, infirmiere, econoame și personal auxiliar).