Astăzi este sărbătorită Ziua Mondială a Tiroidei care are ca scop creșterea gradului de conștientizare publică asupra bolilor tiroidiene, și anume importanța diagnosticului lor la timp, tratamentul și profilaxia.
Glanda tiroidă sau tiroida, este una dintre cele mai mari glande endocrine. Această glandă are forma unui future și se află la nivelul gâtului. Hormonii produși de glanda tiroidă influențează funcțiile importante ale organismului, inclusiv și reglarea metabolismului. Afecțiunile tiroidiene sunt foarte frecvente în întreaga lume, acestea afectând oameni de toate vârstele și avînd o gamă largă de simptome.
Gheorghe Caradja medic endocrinolog al Spitalulului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” spune că “dacă vă alarmează scăderea în greutate, nervozitatea, diareea, un ritm cardiac rapid, tulburări menstruale, oboseală atunci trebuie neapărat să vă adresați unui medic pentru o consultație.”
Cât despre tratament acesta spune că “majoritatea bolilor tiroidiene se trateaza prin medicamente. Pentru hipotiroidie se administreaza medicamente cu hormoni tiroidieni, iar doza se stabileste in functie de severitatea bolii. Pentru hipertiroidie se apeleaza la medicamente antitiroidiene, iod radioactiv, sau tratamentul chirurgical atunci cand boala nu raspunde la tratamentul medicamentos. ”
În perioada 2015-2017 în cadul Spitalulului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” putem observa o descreștere a adresărilor cu patologie tiroidiană. Dacă în 2015 au fost tratate în SCR- 2157 de cazuri, atunci în 2017 numărul cazurilor a ajuns la 2132 persoane.
Cancerul tiroidian
Cancerul tiroidian este o formă de cancer cu o evoluție lentă, iar diagnosticul se efectuează pe bază de puncție. Tiroida este eliminată în acest caz definitiv prin intervenție chirurgicală, iar pacienții urmează ulterior tratament cu iod radioactiv pentru eliminarea ultimelor celule cancerigene care ar mai putea rămîne în țesut. Doctorul stabilește doza necesară suplinirii glandei eliminate, iar acest tratament medicamentos trebuie urmat pe durata întregii vieți.
Începând cu vârsta de 35 de ani, oricine trebuie să își facă analize pentru a putea verifica prezența unei posibile disfuncționări, odată la cinci ani. Cancerul tiroidian este rar întâlnit și este printre cele mai puțin periculoase tipuri de cancer. Principalul simptom este un nodul sau umflarea gâtului. Doar 5% din nodulii tiroidieni se dovedesc a fi canceroși.
Patologia glandei tiroide este tratată în special în condiții de ambulator timp îndelungat sub evidența medicului endocrinolog. De spitalizare beneficiază doar persoanele care dezvoltă forme grave ale patologieiei cu complicații din partea diferitor sisteme în special cel cardiovascular.