Departamentul chirurgie

Obiectivele principale ale Departamentului de chirurgie sunt : chirurgia cardiacă, chirurgia vasculară, chirurgia tractului digestiv chirurgia endoscrină, oftalmologia, chirurgia otorinolaringologică, urologia. Se diversifică tehnicile de chirurgie miniinvazivă laparoscopice și toracoscopice, care, initial considerate tehnici de avangarda, au devenit tehnici standard: chirurgia laparoscopică biliară,  colorectală, splenectomia laparoscopica, cura laparoscopică a herniei hiatale, timectomia. Se dezvoltă tehnici de perfromanță precum chirurgia cardiacă, endovasculară, endourologia intervențională, chirurgia miniinvazivă endoscopică.

În compartimentul de chirurgie cardiacă se dezvoltă noile tehnologii chirurgicale adresate patologiilor cardiace atât a maturilor cât și a copiilor. În deosebi se atrage atenția la următoarele direcții: patologia cardiacă a adultului dobândită și congenitală, patologia valvulară (protezări valvulare, valvuloplastii), patologia ischemică coronariană, revascularizaţii miocardice prin bypass coronarian sub CEC sau cord bătând, anevrisme de VS, patologia pericardului , patologia tumorală cardiacă, patologia aortei abdominale și a arterelor periferice atât ischemică, cât și anevrismală, revascularizaţii ale arterelor carotide.  

Combinând cardiochirurgia clasică și folosind tehnologiile noi echipa cardiochirurgicală efectuează tratamente intervenționale miniinvazive, evitând operații clasice laborioase. Sunt dezvoltate și implementate tehnicile miniinvazive de coronarografie, angioplastii endovasculare.

Secția de chirurgie vasculară oferă proceduri complete de diagnosticare și intervenții chirurgicale pentru persoanele care suferă de o boală vasculară arterială sau venoasă (boli vasculare, leziuni de aortă, anevrism și dilatație de aortă, stenoze carotidiene ale arterelor membrelor inferioare). Diagnosticul se efectuează cu ajutorul aparaturii moderne din cadrul departamentului de investigații imagistice (arteriografie, angiografie CT spirală, angiografie RM, radiologie convențională). Pentru tratarea bolilor arteriale, în funcție de indicații, Secția de Chirurgie vasculară poate oferi atât tratament chirurgical convențional, cât și proceduri endovasculare, acestea din urmă în colaborare cu Cabinetul de chirurgie Endovasculară Intervențională.

Au fost introduse o serie de tehnici noi in tratamentul pancreatitei cronice: rezecția cefalică pancreatică cu prezervarea duodenului, duodenopancreatectomia cefalică cu conservarea pilorului, pancreatectomia distală cu conservarea splinei.

Frecventa crescută a cancerului de pancreas, operat în departament a făcut ca duodenopancreatectomia tip Whipple sa devină o operație de rutină, ajungând la o mortalitate apropiata de cea din centrele consacrate în aceasta chirurgie. De asemenea tehnicile de rezecție pancreatică extensivă (limfaenectomie extensiva, rezecția de vena porta), în tratamentul cancerului de pancreas țin sa devină operații curente.

Tehnicile de rezecții hepatice s-au diversificat. Hepatectomiile extensive, hepatectomia centrală, rezecția de lob caudat au devenit de asemenea operații curente.

Drept urmare a dezvoltării și perfecționării tehnicilor de rezecție în chirurgia pancreatică și hepatică au putut fi preluate și aplicate noi tehnici de tratament in cancerul de colecist si tumorile de cai biliare.

Creșterea experienței în chirurgia hepatica și urologică a culminat prin efectuarea primului transplant hepatic și transplant renal din Republica Moldova. Programul de transplant hepatic și renal, înscris în cadrul proiectului național de transplant, ia amploare. Are loc si diversificarea tehnicilor de transplant, cu efectuarea celor mai noi si spectaculoase procedee de transplant: transplantul de la donator în viată, transplantul cadaveric.

Seviciul oftalmologic un centru medical cu utilaje de ultimă generație, unele dintre acestea unice în Republica Moldova, putându-se realiza variate tipuri de intervenții chirurgicale și tratamente pentru problemele oftalmologice. Complexitatea intervențiilor oftalmologice este ajustată la cele mai înalte standarde de calitate, prin intermediul unei echipe de medici de înalta competență profesională.

Serviciul otorinolaringologic a evaluat de la intervențiile clasice la implementarea tehnologiilor miniinvazive de ultima oră. În serviciu se efectuează o gamă largă de intervenții de complexitate majoră. Dispune de săli de operații dotate cu microscop, cu truse de ultimul tip pentru endoscopie nazală, sinusală, laringiană, traheală, esofagiană și laringoscopie suspendată. Patologia care se rezolvă este următoarea: infecțioasă acută și cronică, traumatică, tumorală (tumori benigne și maligne),neurologică, cervico-facială, terapia durerii în teritoriul O.R.L., chirurgie endoscopică laringiană, chirurgie otologică. Clinica deține experiența unică în țară de implant coxlerar.

Serviciul de urologie este un lider de profil la nivel națioal, oferind servicii complexe pacienților cu patologii urologice de un standard înalt. Serviciile medicale oferite sunt : Transplantare renala, Chirurgie onco-urologica complexă, Chirurgie vasculara urologică majoră, Chirurgie reconstructiva de aparat urinar, Endourologie de aparat urinar inferior, Endourologie de aparat urinar superior, Chirurgia litiazei aparatului urinar, Laparoscopie urologică, Uro-ginecologie, Explorari urodinamice si urologie functională, Litotripsie extracorporeala cu unde de soc (ESWL), Andrologie, Diagnosticul si tratamentul disfunctiilor erectile și Imagistica urologică.