Ajută pe alții să fie printre noi! Donează sânge! Dăruiește viață!

15.06.18

De Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, mai mulţi angajaţi ai IMSP Spitalul Clinic Republican “Timofei Moșneaga ”au devenit donatori voluntari.

În Republica Moldova, instituţia responsabilă de dezvoltarea serviciului de sânge este Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui. Zilnic, în mediu, sunt deserviți 150 donatori de sânge/componente sanguine. Anual, în Republica Moldova au loc peste 80 000 de donări de sânge. Acest lucru permite efectuarea a circa 130 000 de transfuzii.

În 2017 în țară au fost efectuate în total 70 361 de donări de sânge, dintre care 60 652 donări voluntare și 10 807 donări asigurate de administrația publică locală, iar numărul total de donatori a constituit 56 976 de persoane. Circa 25% din persoane sunt donatori permanenți, iar 70% din numărul total de donatori, donează de 2 sau 3 ori pe an.

Marcarea anuală a Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge a fost adoptată la cea de-a 58-a reuniune a Organizației Mondiale a Sănătății și are rolul de a exprima recunoștința donatorilor de sânge pentru gestul lor de a contribui la salvarea vieților fără a aștepta o recompensă în schimb și în același timp de a spori gradul de conștientizare a necesității asigurării calității, siguranței și accesului la sânge și produse sanguine pentru pacienții aflați în dificultate.