Angajații SCR, testați la anticorpi

25.08.21

Angajații IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”, care s-au vaccinat contra COVID-19 au fost testați în incinta instituției la prezența anticorpilor. Prin procurarea kiturilor, administrația spitalului a dorit să se asigure că personalul este protejat și își poate desfășura activitatea în siguranță, lucru care este prioritar pentru conducerea SCR.

Astfel, au fost utilizate 2 kit-uri de reagent Elecsys Anti-SARS-CoV-s S și testați 367 de angajați. Testul este indicat pentru utilizarea ca adjuvant în evaluarea reacției imune umorale la proteina S a SARS-COV-2. Cuantificarea răspunsului anticorpilor poate ajuta la determinarea titrului specific al anticorpilor și poate servi ca auxiliar în monitorizarea longitutidanlă a dimanicii răspunsului anticorpilor la persoane individuale.

În această ordine de idei, menționăm că au fost testate 177 de persoane vaccinate cu Pfizer și 190 de persoane – cu AstraZeneca. Examinarea a fost efectuată la analizatorul Cobas e 601, un aparat medical performant cu care este dotat Departamentul Investigații de laborator al IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”.

Echipa laboratorului de investigații din cadrul spitalului a examinat zilnic circa 60 de probe preluate. În urma efectuării analizei s-a constatat că majoritatea celor testați au anticorpi mai mult de 250 U/ml. În cazul persoanelor vaccinate cu Pfizer, doar 5% au arătat prezența a mai puțin de 250 U/ml și în cazul celor imunizați cu AstraZeneca – 13% dețin mai puțin de această cifră. 

Important este faptul, că limita de detecție la dispozitivul Cobas e 601 este de 250. Adica, cei care conform rezultatelor analizelor au acumulat 250 U/ml, au de facto peste acest indicator. Limita minimă de detecție a anticorpilor este de 0,4-0,8 U/ml.

În urma rezultatelor acumulate, concluzionăm că atât cei imunizați cu vaccinul Pfizer, cât și cei cu AstraZeneca sunt în egală măsură protejați de complicațiile noului tip de Coronavirus. Încă o dată a fost demonstrat faptul că este important în sine actul de vaccinare, și nu producătorul.

Totodată, anunțăm că în luna septembrie a anului curent, administrația spitalului urmează să achiziționeze încă 4 kituri de teste, pentru a fi testați și ceilalți angajați. În același timp, Departamentul Investigații de laborator a fost dotat cu încă un dispozitiv de ultimă generație, Cobas Pro e 801, care are o limită de detecție mai mare. Acets fapt ne va permite efectuarea unei analize mai ample a rezultatelor probelor.