Au instruit elevii despre diabet și prevenirea acestuia

16.11.22

În perioada 02-11 noiembrie, medicii endocrinologi din IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” au organizat instruiri tematice pentru elevii instituțiilor de învățământ gimnazial din Chișinău cu genericul: ”Cum putem preveni diabetul zaharat?”.

Natalia Porcereanu, șef secție Endocrinologie: ”Întrucât sloganul Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat din acest an a fost”Educația pentru a proteja viitorul”, secția Endocrinologie din SCR a venit cu inițiativa de a petrece o campanie de informare în rândul copiilor cu privire la beneficiile unei alimentații echilibrate și activității fizice regulate. Noi am oferit informații sub formă de prezentări și pliante (mulțumim pentru suport informativ companiei Novo Nordisk) despre noțiunea de diabet. Le-am vorbit elevilor despre ce trebuie să conțină o ”farfurie sănătoasă” și am accentuat importanța efortului fizic pentru menținerea stării de sănătate și pentru profilaxia bolilor metabolice pe viitor. În pliantele oferite copiilor am inclus noțiuni despre ingredientele din produsele  alimentare și cum să citească eticheta nutrienților de pe ambalaje”.

Medicii endocrinologi povestesc că atât corpul didactic, cât și elevii au salutat această inițiativă.

Natalia Porcereanu, șef secție Endocrinologie: ”Am avut parte de o deschidere maximală din partea administrațiilor instituțiilor de învățământ și a profesorilor.   Copiii au fost extrem de interesați și de curioși, iar la finalul prezentărilor ne-am bucurat de un dialog activ, cu multe întrebări din partea lor. Am remarcat în mai multe instituții de învățământ inițiative pentru promovarea modului sănătos de viață în rândul elevilor, ceea ce consider a fi foarte important”.

Au fost vizitate 16 instituții de învățământ din Chisinau. La instruiri au participat peste 1700 de elevi din clasele a V-a, a VI-a și a VII-a.