Bebeluși salvați de medicii din IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”

01.07.21

Doi bebeluși, care au fost la limita compatibilității cu viața au fost salvați de medicii din IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”. Aceștia s-au născut cu malformații cardiace congenitale complexe cu hipertensiune pulmonară avansată. Intervenția chirurgicală era unica șansă de a le salva viața micuților.

În primul caz este vorba de un băiețel de trei luni, care a fost născut prematur.

”La naștere am aflat despre diagnosticul copilului. Inițial medicii au încercat să îl trateze medicamentos, pentru a nu recurge la operație. Băiatul meu a avut o greutate foarte mică, nu avea nici 3 kg. Starea lui s-a agravat însă, totodată a fost diagnosticat și cu pneumonie. Copilul a fost conectat la respirație artificială. Am fost internați în reanimare aproape două luni. În consecință, am fost îndreptați la specialiștii din IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” pentru ca bebelușul să fie operat. După ce el a adăugat un pic în greutate, i s-a efectuat operația pe cord. Acum îl țin în brațe și aduc mulțumiri întregii echipe, pentru faptul că mi-au salvat copilul” a povestit Natalia, mama băiatului.

În cel de-al doilea caz este vorba de un copilaș de 5 luni. Acesta a fost născut la termen, împreună cu fratele său geamăn. Mama povestește că doar unul din ei avea nevoie urgentă de operație. Acum ambii micuți sunt alături de părinți și se simt bine.

”La o lună după naștere la unul din gemeni a fost depistată malformație cardiacă congenitală cu dispnee și micșorarea saturației cu oxigen la efort fizic

minim. Medicul cardiolog ne-a comunicat ca băiatul poate fi salvat doar dacă va fi operat de urgență. Atunci am fost internați la IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”. După intervenția chirurgicală au fost unele complicații, dar deja totul este în regulă. Ne simțim bine. Al doilea copil este sănătos, urmează doar să efectuăm investigații pe parcurs. Mulțumesc doctorilor și întregului personal medical, pentru faptul că acum ambii mei copilași îmi sunt alături”, a relatat Natalia, mama gemenilor. 

Potrivit șefului secției Malformații Cardiace Congenitale, Liviu Maniuc, micuții sunt acum în afara oricărui pericol. 

Operația pe cord a fost unica șasnă pentru supraviețuire, în ambele cazuri. Dorim să societatea să cunoască faptul, că la noi în țară se pot efectua cele mai dificile intervenții chirurgicale chiar și nou născuților. Acești copilași vor duce un mod de viață obișnuit. Vor crește absolut sănătoși, nu vor avea restricții, nu vor necesita tratament medicamentos sau supraveghere”, a declarat doctorul.