Şcoala Diabetului – reparată

09.02.17

Cabinetul unde se petrece şcolarizarea pacienţilor diabetici din SCR a fost reparat. Aceasta a fost posibil cu suportul campaniei Novo Nordisk. Acum spaţiul este amenajat cu mobilier nou, calculatoare, printer, materiale informative şi un telivizor. Aici zilnic vin pacienţii internaţi şi sunt învăţaţi cum să ducă un mod de viaţă obişnuit fiind bolnavi de diabet zaharat.

„Acum condiţiile în cabinet sunt mai bune. Avem tot necesarul pentru a şcolariza bolnavii. De exemplu, pe televizor vor fi proiectate informaţii despre diabet şi produsele alimentare necesare pacienţilor cu această boală. Suntem bucuroşi de aceste schimbări” a menţionat şefa Secţiei Endocrinologie a SCR, Zinaida Alexa.

„Viaţa pacientului diabetic depinde de şcolarizarea acestuia. Acest spaţiu şi aceste lecţii sunt importante pentru ei. Când cunoşti cum să faci faţă bolii, atunci te simţi mai bine şi ştii ce ar trebui să faci în cazul în care starea de sănătate se înrăutăţeşte” a menţionat Lorina Vudu, şefa catedrei de Endocrinologie.

  

Şeful Departamentului Terapie al SCR, Natalia Gaibu a mai adăugat: „toată informaţia o poate primi aici la şcoala diabetului, cu atât mai mult că acum acesta este amenajat corespunzător şi are tot necesarul pentru a ajuta şi informa pacienţii” cum să îşi facă o dietă proprie pentru a duce un mod de viaţă obişnuuit

Şi „elevii” sunt bucuroşi de aceste schimbări. Una din paciente a declarat că „aceste lecţii mă ajută. Împreună cu medicul am elaborat o dietă individuală, pe care  respect şi mă simt bine. Acum aici e atât de confortabil şi bine. Avem şi pliante cu informaţia care ne interesează şi încăpem mai multe persoane aici”.

Lecţiile se petrec zilnic în grup sau se stabilesc individual cu fiecare pacient.