Condoleanţe familiei Stratulat, dar și întregii comunități medicale, în legătură cu trecerea în nefiinţă a regretatului Petru STRATULAT

30.01.15

Întreg colectivul IMSP Spitalul Clinic Republican își exprimă profunda îndurerare în legătură cu plecarea spre cele veșnice, în ziua de 29 ianuarie curent, a profesorului PETRU STRATULAT, fondatorul noii direcţii ştiinţifico-practice în Republica Moldova - Perinatologia.

Modestul absolvent al Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „N.Testemiţanu", Facultatea Pediatrie (1972), devine de-a lungul timpului autorul conceptului adaptării nou-născutului sănătos şi bolnav, dar și întemeietorul Școlii de Neonatologie în Moldova (1986), coordonatorul formării sistemului regionalizat în asistenţa perinatală din Republica Moldova, a elaborării politicii naţionale în perinatologie, precum şi a promovării tehnologiilor bazate pe dovezi ştiinţifice, recomandate de OMS (1998).

Pe parcursul activității a instruit circa 7000 de medici obstetricieni, neonatologi, medici de familie, manageri ai serviciilor perinatale, moaşe şi asistente medicale. A fost promotorul implementării auditului confidenţial al deceselor perinatale la nivel naţional (2006) și organizatorul Centrului de diagnostic şi supraveghere a nou-născutului prematur cu greutate mică şi foarte mică la naştere şi cu complicaţii neurologice (2007). Rezultatul activităţii didactico-ştiinţifice îl constituie şi cele peste 280 lucrări ştiinţifice dintre care 7 manuale, 11 ghiduri practice, 1 monografie, 1 compendiu, 1 îndrumar pentru medici, 14 recomandări metodice pentru studenţi şi medici practicieni etc.

Cu toate acestea, a rămas același om de înaltă inteligență, modest și corect, disciplinat și responsabil în tot ce și-a propus, un perfecționist iremediabil și un promotor al ideilor novatoare.

Regretăm enorm plecarea sa dintre noi, care este o grea pierdere şi pentru întreaga comunitate medicală. În această zi întunecată, sîntem cu gîndul şi sufletul alături de familia îndurerată, dar şi de toţi cei care au avut privilegiul să-l cunoască şi să-l aprecieze ca pe un medic extraordinar şi om luminos.  

Să-l ţină Domnul Bun în raiul Lui şi să-l odihnească în pace!