Copiii cu malformaţii cardiace congenitale pot fi trataţi în Moldova

24.06.17

Medicii nu vor avea dreptul să trimită copiii cu malformații cardiace congenitale peste hotare, pentru tratament chirurgical, fără aprobarea specialiștilor Institutului Mamei și Copilului și Spitalului Clinic Republican. Aceasta prevede noul ordin aprobat de Ministerul Sănătăţii. Decizia a venit după ce autorităţile au constatat că mai mulți dintre pacienții operați peste hotare în ultimii ani puteau fi tratați gratuit în țară, în cele două instituţii medicale menţionate.

Documentul prevede ca medicii din cadrul instituțiilor medicale primare și spitalicești să trimită copiii diagnosticați cu malformații cardiace congenitale la Institutul Mamei și Copilului. Pacienții vor fi examinați obligatoriu de un consiliu medical din care vor face parte medici cardiologi, cardiologi intervenționiști, cardiochirurgi și pediatri. Specialiștii vor stabili, pentru fiecare copil în parte, metoda potrivită de tratament.

„Înainte neonatologii stabileau diagnosticul sau îl presupuneau fără a se consulta cu alţi specialişti. Chemau părinţii şi le spuneau că copilul trebuie operat urgent peste hotare. Deseori se operau cazuri simple, care se operează şi la noi. Medicii le spuneau părinţilor să achite câte 10 – 15 mii de euro. A fost şi un caz când mamei i s-a spus să vândă casa dacă nu are suma necesară” a povestit directorul IMSP SCR, Anatol Ciubotaru.

În acelaşi timp, potrivit ordinului, dacă minorii nu vor putea fi operați în țară, atunci consiliul va elabora un raport medical, în care va argumenta necesitatea efectuării tratamentului în clinicile de peste hotare

Dacă noi vedem că nu putem rezolva un caz, astea-s cazuri foarte rare, unicale, atunci vom decide invităm pe cineva la noi sau transportăm copilul peste hotare.  Dacă părintele insistă să facă intervenţia chirurgicală în afara ţării, o poate face. Statul acoperă cheltuielile operaţiilor efectuate în Republica Moldova” a menţionat prof. dr. Anatol Ciubotaru.

Cardiochirurgii moldoveni spun că medicina din ţara noastră a evoluat considerabil şi dau asigurări că intervenţiile chirurgicale dificile se pot efectua cu success în Moldova.

Nu ştiu de ce a rămas în populaţie o astfel de idee că copilul trebuie să aibă 10-15 kg pentru a i se efectua o operaţie. Asta deja e istorie, astfel de lucruri au fost 20 de ani în urmă. Acum nu există astfel de contraindicaţii. Operăm copilul şi în prima zi de la naştere, după necesitate: în prima săptămână, în prima lună. În ultimul timp graţie conlucrării cu specialişti de peste hotare, cu parteneriatele pe care le-am avut cu echipe din Germania, Italia, Israel am progresat şi noi şi avem posibilitatea să operăm şi noi aşa copii ” a declarat şeful Secţiei malformaţii cardiace congenitale a SCR, Liviu Maniuc.

Un exemplu al succesului operaţiilor efectuate la noi în ţară este cazul Nataliei. La vârsta de 5 ani i s-a depistat un viciu cardiac. Ea a fost operată în Moldova, fără consecinţe negative. Acum Natalia are 25 de ani, duce un mod de viaţă obişnuit şi are un copil de un an şi două luni. Din păcate micuţul tinerei s-a născut cu acelaşi viciu cardiac, care a fost depistat la mamă.

„După ce s-a născu Ionuţ, doctorii au zis că totul este bine. Boala a fost depistată la trei luni. Acum el a fost operat de acelaşi doctor care m-a operat pe mine în copilărie, domnul Oleg Repin. Este foarte bine că există astfel de soluţii şi în Moldova şi nu trebuie să plecăm peste hotare şi să cheltuim sume mari de bani. Aici totul este gratis. Suntem mulţumiţi. Cei care au probleme, adresaţi-vă la doctorii noştri. Medicii sunt foarte buni specialişti. Acum băiatul meu se simte bine” a povestit Natalia.

Cazul acestei tinere, dar şi a multor alţi părinţi şi copii demonstrează că specialiştii din domeniul sănătăţii din Moldova sunt capabili şi au toate pârghiile pentru a trata calitativ pacienţii.

Aproximativ 400 de copii cu malformații cardiace congenitale se nasc, în fiecare an, în Republica Moldova dintre care numai 240 de pacienţi sunt supuşi intervenţiilor chirurgicale acasă.