Depresia: Hai să vorbim

07.04.17

Anual, pe data de 7 aprilie este marcată Ziua Mondială a Sănătăţii, ce semnifică şi crearea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În 2017, această dată este marcată sub genericul: „Depresia: Hai să vorbim”.

Depresia este o boală caracterizată prin tristeţe persistentă şi o pierdere de interes înactivităţile de care vă puteţi bucura în mod normal, însoţită de incapacitatea de a desfăşura activităţi de zi cu zi, timp de cel puţin două săptămâni. Potrivit psihologilor, această stare îi poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Totodată, conform datelor OMS, proporţia populaţiei la nivel mondial cu depresie în 2015 a fost de 4, 4 %, cel mai frecvent de depresie suferă femeiele (5,1%), iar bărbaţii în proporţie de 3,6%.

În timp ce o persoană este afectată de această stare, ea suferă modificări de gândire şi comportament. De exemplu, omul devine nefericit sau trist în mod persistent şi fără chef de a face ceva. Acestuia îi lipseşte bucuria, interesul sau plăcerea faţă de activităţile sale din trecut, omul devine agresiv şi irascibil, pierde controlul asupra gândurilor negative. Atunci, persoana trebuie să apeleze la ajutorul specialiştilor. La fel, dacă apropiaţii acestuia au observat simptomele depresiei, ei trebuie să discute cu persoana în cauză, să o asculte şi să o susţină.

Psihologul IMSP Spitalul Clinic Republican, Veronica Calancea a precizat că persoana în stare de depresie deseori este periculoasă pentru sine însăşi, deoarece este predispusă spre autodistrugere evidentă sau ascunsă. De aceea depresia trebuie tratată, altfel ea poate duce la suicid, care este a doua cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15-29 de ani.

„De obicei, diferenţiem „încercarea de suicid” (para-suicid) şi suicidul realizat. Pe baza datelor Davis, femeiele de patru ori mai desdecât bărbaţii încearcă să se sinucidă, iar bărbaţii de patru ori mai des se sinucid. Uneori se afirmă că eşuarea încercării de sinucidere înseamnă că „intenţia n-a fost serioasă”. Însă aceasta este o concluzie incorectă deoarece mulţi oameni, care au încercat să se sinucidă, repetă încercarea. Pe baza datelor S. Rocket în 12% din cazuri încercarea este repetată în decursul a trei ani” a declarat Veronica Calancea.

În acelaşi timp, deseori se presupune că discutarea cu persoanele din jur despre posibilitatea sinuciderii doar intensifică intenţiile lor. Însă, de regulă discuţia despre sentimentele ce duc spre sinucidere, micşorează probabilitatea realizării intenţiilor. „Cunoscuţii nu trebuie să se ferească de discutarea problemelor sinuciderii cu persoana depresivă. Astfel, ei îi vor da de înţeles acelei persoane că gândurile despre sinucidere pot fi sesizate şi înţelese şi de către altcineva. Au fost separate trei etape de reabilitare: faza acută, faza însănătoşirii şi faza după însănătoşire. Foarte importante sunt discuţiile în primele două faze” a mai menţionat psihologul.

Întrucât Veronica Calancea activează psiholog în cadrul unui spital, cel mai des ea consultă pacienţii din SCR. Ea precizează că depresia este cea mai frecventă problemă psihologică a pacienţilor dializaţi. Asta înseamnă că o parte din cei, care intră în program de dializă cronică au suferit deja de depresie în antecedente.

„În cazul acestor persoane, depresia poate fi un răspuns la pierderile suferite odată cu începerea dializei – pierderea funcţiei renale, a rolului în familie sau la locul de muncă, a condiţiei fizice şi mobilităţii etc” a subliniat doctorul.

În aceste condiţii, pacienţii au nevoie de sprijinul familiei şi prietenilor. La fel şi persoanele sănătoase fizic, însă care suferă de depresie au necesitatea ca cei dragi să îi fie alături. Totodată, pentru a reduce şansele apariţiei acestei tulburări este nevoie să:

  • îndepărtaţi gândirea negativă,
  • să vă concentraţi asupra dezvoltării aptitudinilor,
  • să vă menţineţi în formă bună fizică, psihică şi intelectuală,
  • să alegeţi un regim alimentar sănătos,
  • să evitaţi alcoolul şi drogurile,
  • să controlaţi şi să reduceţi stresul,
  • faceţi cât mai des lucrurile care vă aduc plăcere.
  • Cel mai important este că în cazul în care în viaţa dvstră apar probleme/dificultăţi – cereţi ajutor de la persoanele competente.