Efectele negative ale consumului de zahăr

11.01.20

Zahărul este unul dintre importantele mărfuri încă din cele mai vechi timpuri, fiind utilizat pe larg și în zilele noastre drept aromatizant alimentar. Chiar dacă zahărul este întrebuințat pe tot globul, acesta expune persoanele riscului pentru complicații de sănătate, precum sunt bolile de inimă și diabetul. Alimentele care conțin zahăr natural precum sunt fructele, nu sunt dăunătoare organismului.

În primul rând, o dietă bogată în alimente și băuturi zaharoase poate duce la obezitate, ceea ce crește semnificativ riscul de cancer. Printre efectele negative ale zahărului asupra organismului se enumeră și alte efectele negative. Zahărul poate provoca carii dinților prin furnizarea de combustibil pentru bacteriile care produc plăci cauzatoare de cavitate. Consumul frecvent de alimente grele cu zahăr și spălarea dinților în mod rar, crește riscul de carii și alte probleme dentare.

O dietă bogată în glucide rafinate, inclusiv alimente și băuturi zaharoase, este asociată cu un risc mai mare de a dezvolta acnee. Alimentele zaharoase picură rapid nivelul de zahăr din sânge și insulină, determinând creșterea secreției de androgeni, producția de ulei și inflamația, toate jucând un rol în dezvoltarea acneei.

În timp ce o dietă sănătoasă vă poate ajuta să îmbunătățiți starea de spirit, o dietă bogată în zahăr și alimente procesate poate crește șansele de a dezvolta depresie. Consumul multor alimente procesate, inclusiv produse cu conținut ridicat de zahăr, precum prăjituri și băuturi zaharoase, a fost asociat cu un risc mai mare de depresie.

Pentru o viață sănătoasă, reduceți consumul de zahăr:

  • Consumați apă plată în loc de băuturi cardbogaazoase și cu adausuri de zahăr; 
  • Când consumați suc de fructe, verificați ca acestea să fie 100% naturale și să nu conțină adausuri de zahăr;
  • Utilizați condimentele cu mod redus;
  • Evitați sosurile cu mult zahăr; 
  • Alege fructe proaspete pentru desert în loc de prăjituri, înghețată sau alte dulciuri.