Eficientizarea consumului de energie în instituție

28.01.22

În atenția instituțiilor mass media! În contextul întrebărilor privind măsurile întreprinse în cadrul IMSP SCR "Timofei Moșneaga" privind eficientizarea consumului de energie în instituție venim cu următoarele precizări:

Administrația IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” a luat cunoștință cu circulara primită din partea Ministerului Sănătății al Republicii Moldova, care are titlul de RECOMANDARE. Precizăm că majoritatea recomandărilor conținute în document au fost și sunt respectate de mulți ani, indiferent de criza energetică. Astfel, anual, înaintea sezonului rece (în toamnă) serviciile Departamentului Întreținere și exploatare verifică toate saloanele și cabinetele din spital, reparând geamurile sau ușile acolo unde este necesar. Totodată, îmbinările geamurilor vechi sunt izolate cu benzi de etanșare autoadezive. În prezent, 90 % din becurile utilizate în instituție sunt tip LED (becuri economice). În aceeași ordine de idei, sublniem că angajații au fost întotdeauna îndemnați să deconecteze lumina odată ce părăsesc încăperea. 

În privința reglării temperaturii interioare la 19 °C, evidențiem că în document se menționează că responsabilii trebuie să țină cont de faptul că fiecare grad în plus peste temperatura de 19 grade poate să însemne o creștere a consumului de combustibil cu circa 5-8%, și nu este stipulat că ar fi OBLIGATOR să fie setată în fiecare salon/cabinet temperatura de 19 °C. Astfel, subliniem că luăm în considerare această informație, iar temperatura va fi reglată după confortul dorit/normal al pacientului/lucrătorului. În același timp, evidențiem că în unele săli de operație sunt setate întotdeauna temperature mai joase de 19 °C (16, 17, 18) în dependență de tipul de intervenție chirurgicală efectuată.

Într-o altă ordine de idei, aducem la cunoștința Dvs că de mai mult timp, administrația spitalului lucrează la elaborarea unui proiect de comun cu Banca Europeană de Investiții, care presupune eficientizarea consumului de energie în cadrul instituției. Unul din principalele scopuri ale acestuia este instalarea sistemului inteligent de gestionare a căldurii.

Astfel, reiterăm că la etapa actuală conducerea instituției a întreprins în limita posibilităților financiare și tehnice toate măsurile pentru eficientizarea consumului de energie.

Documentul expediat este oricum binevenit pentru evaluarea repetată a măsurilor întreprinse și ghidează în planificarea suplimentară a acțiunilor noastre în această  perioadă dificilă.