Zilele trecute în secţia de Neurochirurgie a IMSP Spitalul Clinic Republican a avut loc un eveniment inedit pentru medicina din Republica Moldova. În premieră, a fost realizată o intervenţie chirurgicală programată unui pacient cu o suferinţă a coloanei vertebrale, care este originar dintr-o ţară din Europa Occidentală - Italia.
Pacientul cu vîrsta de 62 ani, Pasquale, este din Alessandria, un oraş din nord-vestul Italiei, situat la 90 de kilometri de Torino. A lucrat mai mulţi ani în domeniul construcţiilor, iar în prezent este pensionar.
Suferă de o boală cronică a coloanei vertebrale, pe care nu a putut să o rezolve la el acasă. Iniţial, pacientul a suportat în Italia o intervenţie chirurgicală pe motivul unei ”simple” hernii de disc intervertebral, care însă, din anumite motive, nu a mers bine. Pacientul a fost reoperat peste un timp oarecare, dar şi de această dată nu a obţinut ameliorarea dorită. A încercat în repetate rînduri să obţină o îmbunătăţire a stării sale, dar s-a ciocnit de imperfecţiunile sistemului medical local. După cîteva luni de dureri şi suferinţă, pacientul a luat decizia de a soluţiona problema peste hotarele ţării.
Prin intermediul foştilor compatrioţi, stabiliţi cu traiul în Italia de mai mult timp, au fost trimise imaginile scanate şi o prezentare a istoricului succint al bolii. De toată procedura s-a ocupat dr Aurel Bodiu, şef secţie Neurochirurgie SCR, care, după un şir de întrebări de precizare, şi-a dat acceptul pentru zborul spre Republica Moldova şi internarea în secţie.
Pronunţîndu-se asupra tratamentului chirurgical anterior oferit pacientului, dr Bodiu a menţionat că, spre regret, acesta a fost operat prin metode tradiţionale şi nu a resimţit o ameliorare substanţială. Cazul dat se include perfect în noţiunea de ”sindrom de eşec al chirurgiei lombare”. Acesta defineşte situaţia cînd un pacient este operat la coloana vertebrală, dar continuă să aibă simptome persistente şi în perioada postoperatorie.
Astfel, în urma unui număr mare de investigaţii suplimentare, a fost luată decizia de a folosi un abord chirurgical numit ”fuziune intervertebrală transforaminală”. Tehnica dată este mai complicată şi mai solicitantă faţă de dotarea tehnică a blocului de operaţii şi a abilităţilor echipei chirurgicale, însă oferă un şir de avantaje pentru pacient.
Deoarece pacientul a fost operat anterior de 2 ori, utilizarea aceluiaşi coridor chirurgical tradiţional putea fi însoţită de un risc mare de leziuni a nervilor şi vaselor în canalul spinal. De aceea, a fost aleasă o cale mai puţin utilizată în practica cotidiană, dar care a fost cea mai raţională pentru pacientul dat, aşa-numitul abord paramedian transmuscular sau abordul prin spaţiul Wiltse.
Pacientul s-a bucurat de un parcurs postoperator favorabil. Imediat după operaţie, au dispărut durerile pronunţate din picior, s-a ameliorat sensibilitatea şi capacitatea de control asupra mişcărilor în piciorul afectat. A doua zi, pacientul a fost mobilizat şi a făcut primii paşi, iar peste încă 2 zile a început procesul de reabilitare activă. Ameliorarea importantă a durerilor şi a dereglărilor de mers a dus la faptul că la a 3-a zi după operaţie, pacientul a abandonat suportul cu cârje, fiind lăsate în secţie ca amintire. Peste 7 zile postoperator, a fost externat în stare satisfăcătoare.
Este un caz fericit pentru pacientul din Italia şi de succes pentru secţia Neurochirurgie, dar şi pentru întreaga instituţie medicală, or, astfel de intervenţii complicate au devenit posibile în Republica Moldova în urma deschiderii noului Bloc chirurgical în luna mai curent, prin intermediul căruia ţara noastră a obţinut facilităţi şi posibilităţi care au existat pînă nu demult doar în centrele medicale contemporane performante din lume. Astfel, sala de operaţii Hybrid a blocului dispune de metode de neuroimagistică intraoperatorie şi sisteme de monitoring şi neuronavigaţie, sisteme specializate de implanturi din titan şi instrumente chirurgicale, echipamente pentru disecţie osoasă. Acest complex chirurgical este completat de un departament ultradotat de anestezie şi neuroreanimare, care asigură o parcurgere perioperatorie fără complicaţii.
Vorbind despre faptul că mulţi concetăţeni pleacă peste hotare în căutarea răspunsurilor şi a soluţionării problemelor de sănătate, per general, şi, a celor legate de coloana vertebrală, în particular, cînd, dimpotrivă, cei străini, vin la noi, dr Aurel Bodiu a subliniat ca o cauză principală a fenomenului lipsa de informare despre starea sistemului de sănătate şi posibilităţile acestuia în Republica Moldova. Optimist însă, şi-a exprimat speranţa că în scurt timp situaţia va lua altă direcţie, or, se întîmplă şi la noi acasă multe lucruri bune. Trebuie doar să credem mai mult în ele!
http://www.jurnaltv.md/ro/news/2014/10/7/chirurgia-noastra-trateaza-straini-10065245/#1