Felicitări medicilor anesteziologi!

17.10.16

Anestezia cu siguranţă este un element indinspensabil în efectuarea unei operaţii. Pe data de 16 octombrie 1846 medicul dentist Thomas Morton a fost primul, care a petrecut o intervenţie chirurgicala utilizind anestezia eterică. Acesta a utilizat eterul pentru a extrage fără durere dintele unui pacient.

Un an mai tîrziu, un obstetrician scoţian, Sir James Simpson, a înlocuit eterul cu cloroformul, iar în 1874, francezul Pierre Oré a efectuat prima anestezie intravenoasă. În anii 1870, chirurgul scoţian Joseph Lister descoperă un tratament suplimentar anesteziei, care a redus mortalitatea în urma operaţiilor de amputare pînă la 15%. Este vorba despre antisepticul pe bază de acid carbolic, menit să distrugă microbii care pot dezvolta infecţii post-operatorii. Astfel, ziua de 16 octombrie a fost stabilită ca Ziua Internaţională a Anesteziologului

Cu această ocazie, colectivul IMSP Spitalul Clinic Republican felicită toţi anesteziologii-reanimatologi din instituţie şi din ţară. Vă aducem sincere mulţumiri pentru munca voastră, pentru faptul că salvaţi vieţi. Vă dorim succese, sănătate, răbdare, putere şi multe realizări frumoase!