„Folosește-ți inima pentru conectare”

29.09.21

Astăzi, 29 septembrie, întreaga lume marchează Ziua Mondială a Inimii. Scopul acestei zile este sporirea gradului de conștientizare a populației cu privire la riscurile pentru bolile cardiovasculare, inclusiv cele de inimă și accidentul vascular cerebral.

În acest an, Ziua Mondială a Inimii se desfășoară sub genericul: „Folosește-ți inima pentru conectare”, îndemnând fiecare membru al societății să își folosească cunoștințele, compasiunea și influența pentru a-și asigura o viață sănătoasă pentru inimă.

Este de menționat faptul că bolile cardiovasculare (BCV) provoacă 18,6 milioane de decese în fiecare an. În Republica Moldova, bolile cardiovasculare se situează pe primul loc în clasamentul cauzelor de deces. Pe parcursul anului 2020, în țara noastră din cauza afecțiunilor aparatului cardiovascular au decedat 22 872 de persoane, comparativ cu 21 512 decese, în 2019.

Aceste boli pot apărea din mai multe cauze, cum ar fi:

  • consumul de tutun și alcool,
  • diabetul,
  • hipertensiunea arterială și obezitatea, până la poluarea aerului sau amiloidoza cardiac,
  • dieta bogată în grăsimi saturate, grăsimi trans, colesterol, zahăr și sare,
  • activitate fizică insuficientă.

Astfel, pentru a evita boala este important să prevenim influența acestor factori, să adoptăm un stil alimentar și de viață sănătos, să menținem tensiunea arterială, colesterolul și nivelul zahărului din sânge în limitele normei și să reducem riscul bolilor de inimă și a atacului de cord.

În acest context, aducem mulțumiri și aprecieri celor, care ”au grijă” de inimile noastre și le tratează cu atâta profesionalism și dragoste: doctorilor, asistentelor medicale, întregului personal medical din secțiile de Terapii Intensive, anesteziologilor. În cadrul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”se efectuează întreaga gamă de operații pe cord, practicată în cele mai notorii centre medicale din lume. Secțiile specializate sunt dotate cu cele mai performante utilaje medicale, iar chirurgii au experiență și rezolvă cu succes cele mai dificile cazuri medicale. Anual, în spital se realizează peste 700 de intervenții chirurgicale pe cord, astfel fiind salvate sute de vieți. Reiterăm că IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” este unica instituție din țară, care practică cardiochirurgia pediatrică.

Astfel, îndemnăm societatea să aibă grijă de sănătate, iar în caz de necessitate să se adreseze la timp specialiștilor!

Folosește-ți inima pentru conectare, adoptă obiceiuri de viață sănătoase!