Grupul de Prietenie din Senatul francez în vizită la IMSP Spitalul Clinic Republican

18.09.14

În contextul vizitei în Republica Moldova a Grupului de Prietenie din Senatul francez, vizită efectuată la invitaţia Parlamentului RM, IMSP Spitalul Clinic Republican a găzduit la 18 septembrie curent membrii acestei delegaţii, condusă de Dna Josette Durrieu, Senatoarea din Hautes-Pyrénées, Dl Patrice Gélard, Senator din Seine-Maritime şi Dl Jean-Claude Frécon, Senator din Loire.

Discuţia s-a axat pe anumite probleme ale sistemului medical modern, atît din Republica Moldova, cît şi din Europa. Dna Senator s-a arătat interesată de aspectul tehnic, formarea profesională a specialiştilor, modalitatea de prestare a serviciilor medicale în spital, caracterul de funcţionare a instituţiilor medicale publice şi private. Tototdată, a vorbit despre proiectul e-santé, făcînd o incursiune în particularităţile de activitate a camionului medical mobil de imagistică, destinat zonelor rurale şi greu accesibile din toată lumea, dotat cu utilaj medical de ultimă oră, cu aplicarea antenei de satelit, prin intermediul căreia, spre exemplu, ar putea fi transmise imaginile în timp real specialiştilor, realizîndu-se diagnosticarea imediată a pacienţilor.

Conlucrarea dintre nivelul primar al prestării serviciilor medicale din RM şi cel terţiar, cum se prezintă IMSP SCR, a constituit un alt subiect al întrevederii. De asemenea, Dna Senator şi-a exprimat receptivitatea faţă de eventuale proiecte de viitor cu antrenarea specialiştilor din instituţie.

Trebuie de menţionat că Dna Durrieu a cunoscut Moldova cu 20 de ani în urmă, timp în care şi-a stabilit aici numeroase contacte şi relaţii de prietenie.

Amintim că la 1 septembrie curent, la Chişinău, a fost organizată reuniunea Grupului de Prieteni ai Moldovei cu participarea a 28 de State membre la nivel ministerial: un puternic semnal de solidaritate şi de susţinere din partea europenilor pentru dezvoltarea, securitatatea şi stabilitatea Moldovei.