Și ”îngerii” au ”îngeri” - TI MCC

22.08.20

Și ”îngerii” au ”îngeri”. Este vorba despre echipa medicală din secția Terapie Intensivă Malformații Cardiace Congenitale din IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”, care acordă terapie intensivă micuților, ce au suportat intervenții chirurgicale. Acum însă, pe timpul pandemiei, secția deservește și maturii, ce au suportat operații pe cord, iar în caz de urgență aici pot fi plasați și alți pacienți (toți non-Covid). Munca deloc ușoară din TI Malformații Cardiace Congenitale se desfășoară sub conducerea șefului Clinicii ATI, prof. Victor Cojocaru, șeful Departamentului Anesteziologie și Terapie Intensivă Alexandru Botizatu și șefa secției TI MCC, doamna Vera Dogotari.

”Malformațiile congenitale la nou-născuți sunt patologii organice, dar care cu părere de rău fac ravagii mari în homeostazia copilașului, ceea ce duce la schimbări în hemodinamică. Rolul de bază al echipei din departamentul ATI este menținerea homeostaziei copilașului, adică menținerea organizmului în stare compatibilă cu viața, atât pe timpul intervenției chirurgicale, cât și în perioada post – operatorie precoce. În această secție se efectuează o mulțime de activități: monitoringul minuțios, în special cel cardiac, administrarea drogurilor bazo-active pentru menținerea hemodinamicii și funcției cardiace a cordului operat în liniile fazei normale, terapia infuzională, terapia nutritivă. Adică o menținere a parametrilor vitali în limite normale. Este o mare măiestrie de a îngriji de așa copilași”, a explicat profesorul, Victor Cojocaru.

Activăm acum pe șapte paturi cu cel mai performant utilaj medical. La moment avem în secție un copilaș de 7 zile. La a 4-a zi de la naștere a suportat două intervenții în aceeași zi. Prima – cateterizm cardiac pentru concretizarea diagnosticului și tentativa de stentare, după aceasta în sala de operația i s-a instalat anostomoză intersistemică, pentru a supraviețui, deoarece este cu stenoză de arteră pulmonară, nu se asigură sistemul de circulație pulmonară. Acum este stabil, la a treia zi post-operator a fost detubat și scos de la aparatul de respirație mecanică și continuă tratamentul”, a declarat șefa secției TI MCC, doamna Vera Dogotari.

Îngrijirea pacienților în toate secțiile de reanimare și terapie intensivă din IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” este la cel mai înalt nivel, necesitând un suport uman și tehnic fiabil și performant. Medicul curant şi asistenţii medicali îngrijesc non-stop de persoanele ce se află în acest department, până la stabilizarea sigură a activităţii organelor.

Mai multe poze - AICI