Importanța vitaminelor pentru organismul uman

26.11.19

Vitaminele și mineralele sunt la fel de esențiale pentru organismul uman, precum aerul și apa. Acestea nu numai că mențin corpul sănătos și funcțional, ci îl protejează de o varietate de boli. În cazul dificienței unei anumite cantități adecvate de substanțe nutritive esențiale organismului, se recomandă consumul de suplimente alimentare. Cu toate acestea, excesul de vitamine sau dozarea acestora în mod necorespunzător poate produce efecte toxice grave, transformându-le din suplimente nutritive preventive sau curative în adevărate otrăvuri.

În acest sens vom enumera câteva cazuri de hipervitaminoză și efectele nocive ale acestora:

- hipervitaminoza A (retinol) se manifestă prin hipertensiune intracraniană, cu cefalee, hiperexcitabilitate, prurit, hepatosplenomegalie;

- hipervitaminoza D - administrarea prelungită sau utilizarea unor doze mari determină fenomene de hipervitaminoză caracterizate prin hipercalcemie (absorbţie crescută de calciu) şi mobilizarea acestuia din oase. Aceasta se manifesta prin oboseală, slabiciune, dureri de cap (cefalee), greaţă, stari de vomă, diaree. La copii se manifestă prin oprirea creşterii şi mai apare o insuficienţă renală;

- hipervitaminoza E (tocoferol) - poate produce tulburări de spermatogeneză, involuţia ovarelor, tulburări de menstruaţie;

- excesul de vit. B6 (piridoxina), supranumită şi vitamina „bunei dispoziţii”, poate dăuna tocmai sistemului nervos pentru a cărui buna funcţionare este necesară;

- excesul de vit.C (acid ascorbic) - cunoscută ca un bun antioxidant şi care contribuie la tratarea cancerului poate influenţa rezultatul anumitor analize biologice precum creatinina, glucoza sangvină și urinară.

Cea mai bună sursă pentru vitamine și minerale sunt alimentele fiecăruia:             

vitamina A - morcovi, cartofi dulci, spanac, kale

vitamina B12 - carne, păsări de curte, pește

vitamina E - nuci, semințe, uleiuri vegetale                                                            

fier - carne, păsări de curte, pește și fasole

Sursa: Ina Pogonea, Doctor Conferenţiar Universitar la Catedra de farmacologie şi farmacologie clinică a USMF "N. Testimiţanu"