Impresiile Profesorului Axel Haverich, în urma desfășurării Conferinței internaționale în domeniile Nanotehnologiilor și Ingineriei Biomedicale în Republica Moldova

10.10.19

În perioada 14-21 septembrie 2019, Universitatea Tehnică din Moldova a ogranizat Conferința internațională în domeniile Nanotehnologiilor și Ingineriei Biomedicale. În cadrul forumului științific au participat fizicieni, chimiști, medici, specialiști în ingineria biomedical din circa 20 de țări ale lumii.

Unul dintre participanții la această conferință este profesorul Axel Haverich, directorul Clinicii de Chirurgie Cardio-Toracică, Vasculară și Transplant de la Universitatea de Medicină din Hanovra, Germania.

În urma acestui eveniment, profesorul relatează următoarele în articolul intitulat „Ecouri și impresii de la Conferinţa internaţională în domeniile Nanotehnologiilor și Ingineriei Biomedicale (ICNBME-2019)”, postat de Academia de Științe a Moldovei: „Sunt pentru prima dată la o conferință în domeniul nanotehnologiilor în Republica Moldova, dar de foarte mulți ani colaborez cu medicii de aici. Am făcut foarte multe intervenții din cadrul Centrului de Cardiochirurgie din RM. Avem colaborări de peste 20 de ani cu colegii de aici. În domeniul medical am fost foarte interesat să lucrez cu colegii din RM pentru a dezvolta, prin tehnologii de inginerie tisulară a valvelor pentru transplant. Cât privește domeniul nanotehnologiilor, în RM există persoane cu experiență foarte mare în materialele nanotehnologice, care pot stimula celulele să crească și să se deplaseze în acele locuri în care medicii au nevoie să le plaseze. Am vizitat RM de multe ori pe parcursul a 20 ani și am observat că nivelul cercetărilor științifice a crescut simțitor în decursul acestor ani, dar se evidențiază anumite domenii ca niște steluțe care strălucesc pe această hartă a cercetărilor și două din ele sunt cercetările în domeniul cardiochirurgiei și nanotehnologiilor care se manifestă și prin publicații de rezonanță în reviste internaționale. Colaborarea cea mai fructuoasă am avut-o cu dl profesor Anatol Ciubotaru, apoi cu Centrul Național al dlui academician Ion Tighineanu în domeniul suprafețelor dezvoltate prin intermediul nanotehnologiilor.”