La mulți ani pentru anesteziologi!

16.10.20

Astăzi, anesteziologii își sărbătoresc Ziua lor profesională. Istoria anesteziei a început la 16 octombrie 1846, atunci când medicul stomatolog Thomas Morton a efectuat o intervenție sub anestezie cu eter. De atunci și până în prezent în această zi este sărbătorită Ziua Internațională a Anesteziologului ( Anesteziei ). 

Secţia anesteziologie din cadrul Spitalului Clinic Republican este prima secţie de acest profil în Republica Moldova și a fost fondată la data de 9 februarie, 1961 (medic şef T. Moşneaga). Iar acum în instituție activează în jur de 80 de specialiști din acest domeniu. Echipa de anesteziologi este condusă de către șeful Clinicii Universitare ATI din cadrul instituției – prof. Victor Cojocaru, șeful Departamentului ATI – Alexandru Botizatu și șefa Secției Anesteziologie – Iana Cotorcea. Specialiștii de aici activează în regim 24/24, și oferă siguranță și alinare pacienților supuși intervențiilor cirurgicale. Anestezia, nu este doar o introducere într-o comă artificială a pacientului, dar e o dirijare complexă a tuturor funcțiilor vitale ale organismului, supuse unei agresiuni mari: intervenției chirurgicale sau investigației doloroase. Echipa de profesioniști reușește să asigure asistența anesteziologică la toți bolnavii, care au nevoie de tratament chirurgical. Iar acum, în pandemia de COVID – 19, în această vreme de grea încercare, ei demonstrează în continuare un spirit de echipă și o responsabilitate maximă.

Cu ocazia sărbătorii profesionale, felicităm toți anesteziologii din țară! Vă dorim multă puetere, curaj, sănătate, ambiție, realizări frumoase și liniște sufletească! Vă mulțumim pentru efortul titanic pe care îl depuneți în munca Dvs!