Paturi noi pentru pacienţii IMSP SCR

31.03.17

Secţiile Spitalului Clinic Republican continuă să fie renovate şi modernizate. În decursul ultimelor 15 luni, de când activează administraţia actuală, SCR a primit şase loturi de ajutoare umanitare din Belgia şi Olanda. Acest lucru a fost posibil datorită colaborării directorului instituţiei Anatol Ciubotaru cu medicii de peste hotare. Ultimul lot de ajutor din Olanda a fost primit săptămâna curentă. Acesta constă din: 35 de paturi moderne pentru pacienţi, saltele, paturi pentru spălarea pacienţilor, stome, catetere, cărucioare pentru medicamente, scaune, scaune cu oală etc.

Ajutorul este binevenit spun doctorii. Cele 35 de paturi au fost repartizate în saloanele Secţiei Chirurgie generală. Potrivit şefului Departamentului de chirurgie, Atanasov Ruslan, paturile au fost prelucrate, apoi testate de bioinginerii din SCR – care au declarat că acestea sunt funcţionale şi în stare bună. Secţia are 60 de locuri, deci astfel mai mult de jumătate de saloane deja sunt dotate cu paturi noi.

„Paturile vechi au fost destul de dificil de setat. Unele nici nu aveau această funcţie. De exemplu pacienţilor de statură joasă le era greu să se ridice pe paturile înalte. Aceste noi însă, cu uşuriţă pot fi poziţionate în dependenţă de statura persoanei. Totodată, pacientul poate apăsa butonul şi în câteva clipe partea de sus a patului unde sta perna poate fi ori coborâtă ori ridicată, astfel bolnavul nu se incomodează şi nu se încordează ” a declarat Atanasov Ruslan.

Şi pacienţii sunt mulţumiţi de aceste schimbări. „Eu am fost internată la Spitalul Clinic Republican de mai multe ori. Nu întotdeauna mi-a fost comod să mă odihnesc după operaţie, acum paturile sunt mai moi, au butoane. Pot cu uşurinţă să apăs şi să îmi schimb poziţia astfel ca să nu mă doară nimic. Mulţumim administraţiei şi sponsorilor care au ajutat instituţia” a declarat pacienta Starciuc Olga.

Satisfăcuţi de ajutorul primit au fost şi doctorii din Secţia de Endoscopie, unde le-a fost adusă o masă nouă pentru examinarea pacienţilor. Anterior, aceştia au avut una veche, uzată şi incomodă atât pentru pacient cât şi pentru medici. Cu ajutorul butoanelor, masa nouă poate fi poziţionată în dependenţă de procedura care se efectuează.

Potrivit administraţiei spitalului, în instituţie vor mai fi aduse şi alte ajutoare umanitare. SCR a cheltuit pentru transportarea bunurilor în jur de 25 de mii de lei, costul total al ajutorului fiind de 2,5 milioane lei. Transportarea acestui lot a fost achitată şi de compania „AVIS MMS” din Hânceşti în valoare de 80%.