Premieră Națională. Tumoare de dimensiuni mari,înlăturată exclusiv endoscopic

24.08.18

Pacientă în vârstă de 18 ani, internată în Secția ORL a Spitalului Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”, a fost diagnosticată cu osteom a celulelor etmoidale cu invadarea orbitei bilateral și exoftalm pronunțat pe stânga. Dr. Andrei Bajureanu, chirurg ORL, a decis efectuarea unei intervenții chirurgicale minim invazive endoscopice sub ghidaj al sistemului de navigare.

Această intervenție este o premieră la nivel național. Chirurgul menționează, că intervenția a fost una destul de complicată din cauza localizării tumorii,fixată superior de baza craniului, iar lateral cu invadarea orbitelor și compresia globului ocular, vascularizată de arterele etmoidale anterioare și posterioare care vin din bazinul arterei carotide externe și interne. Dimensiunea tumorii a fost 3,5 cm în lățime și 2 cm în adâncime, fiind cea mai mare dimensiune a unui osteom întîlnit în practica Dr. Bajureanu. Intervenția a durat 5 ore 30 min, cu prezența unei hemoragii moderate controlate. Pentru a evita traumatizarea țesuturilor, tumoarea a fost înlăturată treptat, milimetru cu milimetru, cu ajutorul frezelor demantate. Conform rezultatului histologic, s-a confirmat prezența unei tumori benigne, osteom de tip mixt.

Pacienta a fost externată fără complicații, cu recomandarea de a fi la evidența doctorului ORL. După o lună post-operator, pacienta va fi supusă unui control repetat pentru evaluarea starii de sănătate. Chirurgul ORL, dl. Andrei Bajureanu afirmă: “Este primul caz în Republica Moldova când o tumoare de așa dimensiuni este înlăturată exclusiv endoscopic. Anterior acest tip  de  tumori se înlăturau prin metode clasice invazive, cu un traumatism extern pronunțat,  cu o perioadă de recuperare mai îndelungată. Astăzi chirurgia endoscopică permite un abord endonazal sub ghidaj video, cu o perioada post-operatorie redusă,fapt care este un avantaj pentru pacient.”

 

Pacienta menționează că se simte mai liniștită după operația care s-a soldat cu succes și este nerăbdătoare să finiseze cu bine și perioada de reabilitare. “Pentru că sunt domnișoară și aspectul fizic contează mult, sunt foarte mulțumită că am reușit să ajung la dr. Bajureanu, care a realizat intervenția endoscopică la cel mai înalt nivel. Acum urmează să respect prescripțiile medicale pentru a ajunge la sfârșitul perioadei de recuperare cu bine”.