Rabia: un virus mortal, care poate fi prevenit prin vaccinare

23.10.19

Rabia este un virus mortal care poate fi preluat de o persoană prin intermediul salivei animalului infectat. Cel mai des, acest virus este transmis prin mușcătură. Vaccinarea câinilor este cea mai eficientă strategie de prevenire a rabiei la oameni. 

În cazul în care o persoană este mușcată de un animal, rana trebuie urgent dezinfectată. Ulterior, este recomandat să se adreseze medicului pentru a fi consultat și vaccinat de urgență.

Primele simptome ale rabiei pot fi foarte similare cu cele ale gripei și pot dura câteva zile. Semnele și simptomele sunt următoarele: febră, dureri de cap, greață, vărsături, agitație, anxietate, confuzie, hiperactivitate, înghițire dificilă, salivație excesivă, dificultăți la înghițirea apei, halucinații, insomnie, paralizie parțială.

Persoanelor care au animale domestice în gospodărie, li se recomandă să le vaccineze contra rabiei. Confrom datelor de la Centrul Republican de Diagnostică Veterinară, în prima jumătate a anului 2019, în Republica Moldova au fost depistate 23 de cazuri de rabie la animale. În anii 2017 și 2018: 128 de cazuri de rabie, din care peste 20% la vulpi.