Rujeola se răspândește rapid, fii responsabil și protejează-te pe tine și pe cei din jur

04.06.18

Rujeola se răspândește extrem de rapid în ultima perioadă a anului curent în Republica Moldova.

De la începutul anului până la 31 mai, au fost înregistrate deja 28 cazuri de rujeolă (confirmate și suspecte). Din totalul de 28 cazuri, 6 au fost stabilite ca unele de import, cinci din Ucraina (or. Cernăuți, Odessa, Vinița, Kiev și Reni), iar unul din România (Cluj). Doar 2 cazuri de import au fost cauza răspândirii ulterioare pe teritoriul țării noastre: în mun. Chișinău (13 cazuri secundare) și r-nul Drochia (9 cazuri secundare). Alarmant este că, 26 cazuri au fost înregistrate doar în perioada lunii mai. Din totalul de bolnavi 21 (75%) sunt de etnie romă.

În majoritatea cazurilor (68%), persoanele afectate nu au fost vaccinate cu nici o doză de vaccin împotriva rujeolei. Doar 2 bolnavi (7%) au fost vaccinați cu 2 doze de vaccin, ultima în anul 2002, ceea ce determină o durată lungă de la vaccinare de 16 ani. Cu o singură doză au fost vaccinate 7 persoane (25%), dintre care 2 copii au fost vaccinați cu 5 zile înainte de la debutul bolii și organismul nu a reușit să producă anticorpi pentru a fi protejați.

Cei mai afectați sunt copii cu vârsta cuprinsă între 7-17 ani, reprezentând aproape jumătate din cazuri (46%), iar adulții, copii de 1-6 ani și 0-1 ani, respectiv 29%, 14% și 11%. Este de menționat faptul că au fost afectați 3 copii cu vârsta de până la un an, care nu erau eligibili de a fi vaccinați împotriva rujeolei.

Fiecare dintre noi trebuie să conștientizeze faptul că luarea deciziei de a nu fi vaccinat, este una iresponsabilă față de propria persoană și a celor din jur, creând riscul de răspândire a rujeolei, care are complicații grave pentru sănătate, inclusiv deces. Fiecare persoană are dreptul și responsabilitatea de a fi vaccinat, astfel protejându-se pe sine însuși și pe cei din jur.

Amintim că, rujeola este 6 ori mai infecțioasă ca gripa și poate dezvolta boli grave sau complicații, cum ar fi: infecția urechii, pneumonie, surditate permanentă, encefalită sau chiar deces. Rujeola se răspândește foarte rapid în interiorul și în afara comunităților, dacă nu este menținută imunitatea de grup ce poate fi obținută prin vaccinare. Acoperirea vaccinală cu vaccinul împotriva rujeolei (ROR) în anul 2017 pe teritoriul țării noastre a fost de 87%, ceea ce nu este suficient pentru a proteja fiecare persoană de boală.

Vaccinurile împotriva rujeolei sunt sigure și efective. Acestea fiind supuse unor teste riguroase și au un raport de siguranță foarte bun după 50 ani de utilizare. Trei doze de vaccin împotriva rujeolei oferă aproximtativ 100% protecție împotriva rujeolei. Calendarul vaccinării în Republica Moldova prevede administrarea a 3 doze de vaccin ROR (rujeolă, oreion, rubeolă), la vârstele de 1 an, 6-7 ani și 15-16 ani.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de rând cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică întreprinde toate măsurile necesare de opri răspândirea rujeolei și îndeamnă populația de a se proteja prin vaccinare, în deosebi persoanele care doresc să călătorească în zonele afectate de rujeolă (România, Ucraina, Grecia, Italia, Muntenegru, etc.).

Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile de a fi vaccinate. Situația în țările vecine rămâne a fi una alarmantă. În Ucraina pe parcursul anului curent până pe 27 mai, au fost înregistrate 18.144 cazuri, dintre care 8 au decedat. Doar în săptămâna 21 a anului curent au fost înregistrate 1334 cazuri noi. Cele mai afectate prin rujeolă în ultima perioadă sunt regiunile Ivano – Francovsc, Vinița, Transcarpată, Lvov, Cernigov și Kiev. În România pe parcursul anului 2017 – 25 mai 2018, au fost înregistrate 13.563 cazuri, dintre care 55 au decedat.

Facem un apel către toate persoanele ce pot influența decizia celor din jur de a se implica activ în promovarea vaccinărilor copiilor și adulților pentru a opri răspândirea bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare. Vaccinurile funcționează pentru a te proteja pe tine și pe cei din jur.